x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator POS MEDIU, UN EŞEC ZGUDUITOR / Pierdut fonduri PHARE, le declarăm nule

POS MEDIU, UN EŞEC ZGUDUITOR / Pierdut fonduri PHARE, le declarăm nule

de Atena Groza    |    21 Ian 2009   •   00:00
POS MEDIU, UN EŞEC ZGUDUITOR / Pierdut fonduri PHARE, le declarăm nule

România a pierdut anul trecut două importante finanţări PHARE, pentru două proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 şi organismele modificate genetic. Pentru că erau priorităţi asumate, ne-am angajat faţă de Uniunea Europeană să terminăm proiectele, le vom face anul acesta, pe bani de la bugetul de stat. Două milioane de euro.



România este printre puţinele ţări din lume (de Europa nici nu mai vorbim) care nu au încă un sistem real de administrare a ariilor naturale protejate. Majoritatea acestora figurează doar pe hârtie, fără administrator, fără fonduri, fără nici o perspectivă. Desemnarea lor s-a făcut mai mult sau mai puţin la întâmplare, deoarece statul român nu a fost niciodată interesat nici măcar să îşi evalueze propriul patrimoniu, cu atât mai puţin să îl conserve. Informaţiile despre aceste zone protejate sunt haotice şi întâmplătoare. Campaniile de informare şi conştientizare sunt doar pe hârtie. Uneori, pe mult prea multă hârtie irosită.

În lipsa susţinerii financiare din partea statului, fondurile externe au fost singurele care au împiedicat, atât cât s-a putut, degradarea iremediabilă a naturii. Şi nu au fost ratate, indiferent că a fost vorba de fonduri europene, de finanţări ale Băncii Mondiale, ale Naţiunilor Unite sau oferite de diverse organizaţii internaţionale, fundaţii sau chiar ambasade. Cei 20 de ani de experienţă în accesarea cu succes a acestor fonduri au generat mult optimism o dată cu lansarea Programului Operaţional Sectorial Mediu. Numai că aici lucrurile s-au complicat.

DEMAGOGIE ŞI IAR DEMAGOGIE
Pentru autorităţile române, nici un proiect nu a fost suficient de bun. Iniţial nemulţumiţi că au primit prea puţine proiecte, au sfârşit prin a nu finanţa nimic. Conform declaraţiilor oficiale, nimeni nu a avut "suficientă capacitate şi pregătire" pentru a se putea măcar apropia de fondurile structurale destinate protecţiei naturii. "Au fost probleme cu calitatea şi maturitatea proiectelor, eligibilitatea solicitanţilor" şi multe cuvinte mai mult sau mai puţin importante, dar rostite cu gravitate şi cu aerul solemn al atotştiutorilor responsabili.

Şi aproape că îţi vine să crezi că doar grija ca banii să nu fie cheltuiţi aiurea este cauza eşecului. Asta dacă nu iei în considerare faptul că în timp ce autoritatea de management a acestor fonduri este extrem de grijulie cu sumele destinate pentru studii sau investiţii obligatorii în astfel de zone, nu are nici o jenă să organizeze întâlniri şi conferinţe de presă, nu la propriul sediu, ci în cele mai luxoase şi mai scumpe locaţii. Îşi permit acest lucru pentru că, paradoxal, sumele alocate asistenţei tehnice pentru implementarea programului le depăşesc pe cele alocate pentru rezolvarea problemelor concrete existente în întreaga reţea de arii protejate ce acoperă 18% din teritoriul naţional.

MOTIVE ROMĂNEŞTI

Anul trecut au fost pierduţi şi banii PHARE destinaţi pentru două proiecte deosebit de importante, şi anume "Creşterea gradului de conştientizare a publicului privind conservarea naturii şi a valorilor reprezentate de siturile Natura 2000" şi "Asistenţă tehnică în vederea implementării cerinţelor Uniunii Europene privind Organismele Modificate Genetic". Câte un milion de euro fiecare. Motivul "ratării" este cât se poate de românesc. Condiţiile impuse de aceeaşi autoritate care are în grijă şi POS Mediu au făcut ca nici o entitate sau consorţiu de entităţi din întreg spaţiul european să nu le poată îndeplini. În ceea ce priveşte proiectul legat de Natura 2000, de exemplu, specialistului  în producţia de publicaţii, AV-media şi administrarea paginii web i se cereau cumulativ minimum 3 ani de experienţă în domeniul media, minimum 5 ani experienţă în administrarea paginilor Web şi cunoştinţe de bază despre software GIS, experienţă dovedită în conducerea proiectelor vizând editarea de publicaţii (să fi fost implicat în cel puţin un proiect) şi minimum 3 ani experienţă în programe pentru publicaţii Desktop (freehand, Quark, Indesign), precum şi cunoştinţe avansate de MS Office sau programe software similare. Condiţii parcă anume făcute să fie de "neatins". O altă problemă a fost generată şi de prelungirea termenului de prezentare a ofertelor, care a făcut ca scrisoarea de garanţie bancară a unuia dintre consorţii să expire. Şi cum nu poţi cere unei bănci astfel de documente de trei ori pe zi, consorţiul a fost descalificat din start. Condiţiile pentru proiectul cu organismele modificate genetic au fost atât de absurde încât nici o societate nu s-a prezentat. Şi în timp ce autoritatea de management a POS Mediu este preocupată cu elaborarea de criterii şi condiţii care nu au nici o legătură cu realitatea, notele de plată pentru neconformare şi încălcarea Tratatului de Aderare vor începe să curgă în curând pentru că fără aceste fonduri România nu îşi va putea îndeplini obligaţiile asumate. Asta dacă în ignoranţa noastră vom continua să ne mai jucăm de-a administrarea şi să ne lăsăm conduşi de orgolii, ambiţii şi interese personale... sau neştiinţă.

×
Subiecte în articol: verde! fonduri