x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Posturi desfiinţate şi mii de angajaţi lăsaţi pe drumuri

Posturi desfiinţate şi mii de angajaţi lăsaţi pe drumuri

de Mara Raducanu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Posturi desfiinţate şi mii de angajaţi lăsaţi pe drumuri

Dupa ce ministrul Traian Igas a tot ju­cat 'alba-neagra' cu restructurarile de la Interne, dupa ce angajatii din structurile MAI au tot fost 'evaluati' prin interviuri-fulger, iata ca bilantul restructurarilor de la In­ter­ne a fost dis­cutat joi, intr-o sedinta CSAT. Pre­sedintele Traian Basescu a de­cla­rat la Cotroceni ca nu s-a pus punct disponibilizarilor din ca­drul ministerului condus de Traian Igas. Dimpotriva, potrivit lui Basescu, restructurarea va merge inainte dupa ce va fi adoptat Statutul Politistului, adau­gand ca unele structuri vor fi trans­fera­te catre autoritatile locale.

Pre­sedintele a spus ca peste 35.000 de pos­turi din cadrul MAI au fost desfiintate si 9.330 de angajati disponibilizati. Dar, potrivit acestuia, planul de disponibilizari pentru 2011 avea in vedere 10.000 de persoane, ceea ce inseamna ca pana la finele anului este foarte posibil sa se atinga obiectivul propus. Presedintele a tinut sa precizeze ca disponibilizarile facute nu au diminuat ca­pacitatea operativa a institutiei. Basescu a criticat fap­tul ca scolile de subofiteri din Ro­ma­nia produc promotii prea mari de po­litisti carora MAI nu poate apoi sa le gaseasca locul in sistem.

'Pro­mo­tia 2012 trebuie calibrata in func­tie de nevoile de perspectiva ale mi­nisterului. Trebuie facut insa un efort pentru promotia din 2011. Mai pot fi ga­site cadre din alte sisteme, care pot fi trimise de unde au venit, pentru a se gasi loc promotiei din 2011', a spus Basescu. Tot in cadrul sedintei CSAT de joi s-a discutat si despre planul de prioritati informative ale serviciilor de informatii. 'Pentru structurile de informatii, cand vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare serviciu in parte, am exigenta ferma ca fiecare serviciu sa se ocupe de misiunile pentru care a fost creat. Aici ma refer la cooperarea din­tre SRI si DGIPI (n.r. – fosta «Doi si un sfert»). DGIPI sa furnizeze in­for­matii politistilor si procurorilor si cand are informatii privind securitatea nationala sa le transfere imediat catre SRI', a declarat presedintele. El a precizat totodata ca are pretentia ca DGIPI – structura cea mai importanta, dar si cea mai controversata din cadrul MAI – sa se concentreze in mod fundamental sa dea informatii legate de crima organizata SRI-ului.

Seful statului a anuntat totodata ca nu­marul militarilor romani din tea­trele de operatiuni va scadea anul vii­tor cu 177 de persoane comparativ cu 2011, efecti­vul aprobat pentru 2012 fiind 2.348 de mi­litari. El a precizat ca se mentine par­ticiparea in Afganistan cu 1.940 de militari. Basescu a mai spus ca pre­zenta in Kosovo, la misiunea KFOR, va fi de 64 de militari, iar in Bosnia Hertego­vina de 71 de militari. Pe de alta parte, seful statului a tinut sa precizeze ca in 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizeaza, precizand ca Romania nu are resurse pentru 48 de avioane mul­ti­rol, dar achizitionarea trebuie sa in­ceapa, chiar si in ritmul de o aero­na­va pe an.

Presedintele a precizat ca subiectul a fost discutat in CSAT, fa­ra a se lua o decizie. Intrebat daca mai este de actualitate varianta co­o­pe­­rarii cu alte state din vecinatate pentru achizitionarea de avioane F-16, Basescu a raspuns: 'Este un program propus de SUA, dar deocamda­ta nu stim nici o alta tara care sa fi in­trat in acest program'.

In schimb, legea pentru ratificarea acordului dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta a fost promulgata joi, Traian Basescu ex­pli­cand ca, in aceste conditii, activitatile de transformare si adaptare si cele de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot incepe.

×