x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Potop in tara

Potop in tara

15 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Mai multe judete din tara au fost afectate si doua persoane si-au pierdut viata in urma ploilor torentiale si a grindinei cazute in ultimele doua zile.
CARMEN PLESA

Ploile si grindina au afectat mai ales judetele din Moldova - Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau - dar si mai multe localitati din Arges, Hunedoara si Dolj. In Iasi, cele mai afectate localitati au fost cele din partea de vest si nord-vest a judetului, unde culturile agricole au fost distruse aproape in totalitate. Scoala din Rachiteni a ramas fara acoperis.

Fetita luata de ape

O fetita de 2 ani dintr-o comuna din judetul Neamt a murit, duminica dupa-amiaza, in timpul unei furtuni. Micuta a fost luata de ape dupa ce caruta in care era s-a rasturnat. Copilul, impreuna cu mama lui si cu doi frati, mergeau cu o caruta pe drumul dintre localitatile nemtene Buhonca si Oteleni, cand au fost surprinsi de o furtuna puternica insotita de des-carcari electrice si grindina. In camp, calul s-a speriat din cauza fulgerelor, iar caruta s-a rasturnat si cei trei copii au fost luati de ape. Femeia a reusit sa salveze doar doi dintre copii, iar cadavrul celui de-al treilea, o fetita in varsta de 2 ani, a fost gasit in mal. Cea mai afectata zona din Vaslui este partea de nord a judetului, unde viile si livezile au fost distruse in totalitate, iar culturile de grau, porumb si floarea-soarelui sunt compromise in mare parte.

Ucisa de un copac

In Harghita, prabusirea unui copac a dus la moartea unei persoane din Odorheiu Secuiesc. La Lupeni au fost afectate 30 de case si au fost avariate trei autoturisme. Calea ferata de la Calan - judetul Hunedoara - a fost acoperita de ape pe o portiune de 600 de metri. Circulatia feroviara n-a fost intrerupta datorita interventiei echipelor Apararii Civile, care au degajat zona.

Centrul de transfuzii, inundat

La Pitesti, in urma ploilor torentiale de duminica seara au fost inundate Biblioteca Judeteana si Centrul de Transfuzii Sangvine, situate in centrul municipiului. Apa a patruns in camera de sterilizare a Centrului de Transfuzii, in frigiderele in care erau tinute pungile cu sange, intr-o camera de garda si in centrala telefonica.

Sute de gospodarii din localitatile doljene Farcasu si Tuglui au fost inundate, acoperisurile a zeci de case au fost distruse, iar zidurile a numeroase constructii s-au daramat, in urma unei furtuni care s-a abatut duminica seara asupra judetului. Totodata, importante suprafete de culturi agricole au fost inundate, iar altele distruse din cauza caderilor de grindina. Furtuna de duminica seara este a treia care se abate, in ultimele doua saptamani, asupra unor localitati doljene si provoaca pagube importante. Cotele raurilor sunt in crestere, dar se situeaza inca sub nivelul de avarie.

Material realizat cu sprijinul retelei de corespondenti a Jurnalului National

Teroare intr-o tabara de elevi

O furtuna puternica a produs pagube, in noaptea de duminica spre luni, intr-o tabara de copii din judetul Iasi. Duminica dupa-amiaza, aproape 100 de elevi din Pascani si Targu Frumos au organizat serbarea de sfarsit de an in tabara de la Muncel. Copiii spun ca seara a izbucnit o furtuna violenta, dar care nu a durat decat 5 minute. Un trasnet a rupt un copac cu diametrul de aproape 2 metri, care a cazut peste doua microbuze, iar un alt copac a fost pur si simplu smuls din radacini. Conform unei prime evaluari, pagubele depasesc 250 de milioane de lei.
×
Subiecte în articol: observator