x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea aurului

Povestea aurului

31 Aug 2009   •   00:00
Povestea aurului

Adânc ascuns în inima munţilor, rareori pierdut pe cursurile râurilor, aurul a fost prezent dintotdeauna în spaţiul locuit astăzi de români.

De la daci încoace, preţiosul metal a fost în permanenţă căutat, prelucrat, folosit. Despre bogăţia auriferă a pământului nostru s-a scris din cele mai vechi timpuri. Romanii au purtat două războaie cu dacii pentru a pune mâna pe comoara lui Decebal. Apoi, alţi invadatori ne-au scormonit munţii pentru a ne găsi preţioasele comori, bine ascunse. Aflate în "pântecul" munţilor, mii de filoane aurifere au fost scoase la lumină din zăcăminte de mineri.

Legendele spun că, de fiecare dată când se hotăra ca o mină să fie închisă, ieşea la iveală un nou filon, încât, în speranţa că vor fi descoperite noi zăcăminte, exploatările erau păstrate. Odinioară, fetele de măritat erau înzestrate cu frumoase salbe din galbeni. Romii din România au avut mereu moşteniri sub formă fie de cocoşei, fie de salbe sau potire din aur. La ruşi zace, din nefericire, o comoară românească de nebănuit. În România, Povestea Aurului are parfumul unei lumi pline de dramatism, suspans, personaje incredibile şi legende pe măsură. De toate a dat ţării metalul preţios, de la bogăţie la controverse, întreprinzători şi exploatări de tot soiul. O Ediţie de Colecţie despre aurul românilor.

×
Subiecte în articol: observator