x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Practică românească! 40 de inspectori ISU la vreo 1.000 de localuri

Practică românească! 40 de inspectori ISU la vreo 1.000 de localuri

de Dan Radu    |    05 Noi 2015   •   14:45
Practică românească! 40 de inspectori ISU la vreo 1.000 de localuri
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

ISU a primit prin Ordonanţă de Urgenţă sarcina de a verifica şi închide localuri dacă se constată abateri grave. Numărul de inspectori, însă, este foarte mic. În Bucureşti, sarcina verificărilor cade pe umerii a circa 40 de specialişti.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a primit puteri sporite, ca reacţie după incendiul din Clubul Colectiv, unde neglijarea condiţiilor de siguranţă a dus la moartea a zeci de persoane. Guvernul a decis, printr-o ordonanţă, ca inspectorii ISU să aibă acces necondiţionat în orice fel de local sau instituţie şi să poată dispune închiderea acestora în cazul în care sunt constatate abateri grave de la normele de siguranţă sau amenzi dacă nu există documentaţia necesară funcţionării. Mai mult, înainte de a fi anunţată ordonanţa, premierul Victor Ponta anunţa iniţierea unei campanii de amploare de verificare a localurilor din toată ţara. Sarcina pică pe umerii Inspecţiilor de Prevenire din cadrul fiecărui inspectorat judeţean pentru situaţii de urgenţă, instituţii însărcinate şi în prezent cu acţiunile de control ale normelor de siguranţă. Problema care se pune este dacă inspectorii se vor putea achita de noile sarcini, în condiţiile în care numărul lor este foarte mic.

De şapte ori mai multe cluburi decât inspectori
Potrivit ISU Bucureşti, în Capitală, Inspecţia de Prevenire este compusă din 50 de angajaţi. „Avem 50 de angajaţi, însă nu toţi sunt inspectori care merg pe teren, în control. Schema de 50 de angajaţi include şi personalul administrativ – secretare, operatori”, spune locotenentul Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti. Potrivit metropotam.ro, site specializat în recomandări de timp liber, Bucureştiul are peste 340 de cluburi şi mai mult de 580 de baruri sau pub-uri. ISU nu are ca sarcină doar controlul localurilor, însă, verificările putând viza, practic, toate instituţiile publice, unităţile economice etc. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care coordonează unităţile din ţară, nu se ştie încă dacă în urma ordonanţei de Guvern se vor suplimenta şi posturile de inspectori de prevenire. „Până în prezent, ordonanţa nu a intrat în vigoare, deci nu ştim dacă este luată în calcul suplimentarea personalului. Fiecare unitate îşi analizează structura şi până acum ne-am descurcat, dar, sigur, întotdeauna e nevoie de mai mult”, a declarat purtătorul de cuvânt IGSU, Alina Moisoi.

Acţiuni planificate şi acţiuni-surpriză
- Potrivit ISU Bucureşti, inspectorii de prevenire acţionează în baza unui plan anual, la care se adaugă acţiunile „ad-hoc” survenite în urma plângerilor. „În fiecare decembrie se face un plan de control. Se stabilesc obiectivele care trebuie verificate în anul următor şi fiecare inspector primeşte în sarcină câte un obiectiv. Mai sunt şi situaţii ad-hoc, când ne vin solicitări pe care suntem obligaţi să le onorăm în termen de 30 de zile”, spune locotenentul Daniel Vasile. În paralel, inspectorii participă la acţiuni în comun cu Poliţia Locală, atunci când există indicii de abateri grave de la normele de siguranţă. „Cele planificate sunt executate în intervalul orar 08:00-16:00. Cele speciale sunt acţiuni de noapte. Toate sunt inopinate”, spune Daniel Vasile.

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă capătă puteri sporite, însă nu se ştie dacă vor beneficia şi de suplimentări de personal. În cel mai aglomerat oraş al ţării, avem doar un astfel de inspector la 40.000 de cetăţeni.

Am publicat pe site-ul ISU Bucureşti un anunţ în care încurajăm cetăţenii să sesizeze neregulile pe care le constată. Reacţia a fost foarte mare, primim sute de sesizări
Daniel Vasile, ISU Bucureşti

După tragedia de la Colectiv, ISU Bucureşti a fost asaltat de solicitări de verificare. Locotenentul Daniel Vasile spune că s-au primit peste 100 de sesizări în primele 24 de ore după incendiu. „În prezent, avem o notificare pe adresa de e-mail la fiecare două minute. Este de înţeles, după un asemenea eveniment. De regulă, primim între 10 şi 15 sesizări pe zi”.

Secretarul de stat pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că inspectorii de prevenire vor putea închide cluburile cu abateri grave fără aportul autorităţilor locale.
 

×