x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul Capitalei, acuzat că este de partea traficanţilor de droguri uşoare

Prefectul Capitalei, acuzat că este de partea traficanţilor de droguri uşoare

07 Dec 2010   •   15:19
Prefectul Capitalei, acuzat că este de partea traficanţilor de droguri uşoare
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, l-a acuzat pe prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că ar fi "de partea traficanţilor de droguri uşoare".

Chiliman a sosit, astăzi, puţin după prânz, la un magazin de etnobotanice care funcţiona într-un apartament de la parterul unui bloc din strada Jiului, în cartierul Bucureştii Noi din Sectorul 1 al Capitalei. Aici se aflau deja de minute bune reprezentanţii direcţiei de control a primăriei conduse de Chiliman şi angajaţi ai Poliţiei Locale, care lipiseră pe geamul magazinului un abţibild galben, de mari dimensiuni, pe care se putea citi mesajul "Închis pentru protecţia copiilor noştri".

Andrei Chiliman le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că acţiunea este urmare a unei hotărâri a Consiliului Local de sector, care reglementează comerţul cu etnobotanice, impunând magazinelor de acest tip să obţină o autorizaţie de funcţionare pentru care este necesar ca spaţiul de vânzare să se afle la o distanţă de minimum doi kilometri faţă de "obiective" precum şcoli, parcuri, locuri de joacă pentru copii, cămine studenţeşti şi alte câteva instituţii de acest gen.

El a precizat că, practic, respectarea acestei hotărâri adoptate de Consiliul Local echivalează cu "interdicţia de a vinde astfel de substanţe în Sectorul 1".

"Da, este tot o interdicţie, însă am făcut-o aşa cum trebuie. Nu este o măsură de avizare a funcţionării acestor magazine, cum susţine prefectul Capitalei. De altfel, prefectul, care nu ştie cum stau de fapt lucrurile, în intervenţiile lui recente mai avea puţin şi plângea de mila acestor traficanţi de droguri uşoare. Este, probabil, de partea lor", a acuzat Chiliman.

Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, a explicat jurnaliştilor prezenţi că, spre deosebire de interdicţia aplicată vânzării de etnobotanice în sectoarele 2 şi 6, "care cade la primul termen în orice proces", cea introdusă de consilierii din Sectorul 1 este o măsură "legală".

"Nu ai voie, prin lege, să interzici comerţul cu ceva care este, în principiu, legal. Cei din celelalte sectoare au interzis pur şi simplu acest comerţ, iar firmele de profil pot câştiga în instanţă de la primul termen. Noi am avut un jurist capabil, care ne-a atras atenţia asupra acestei chestiuni, astfel că măsura luată de noi este să reglementăm această activitate. Conform reglementării, magazinele de acest tip nu pot funcţiona la mai puţin de doi kilometri de şcoli, grădiniţe, parcuri, locuri de joacă pentru copii şi alte câteva tipuri de obiective de acest gen", a explicat Ichim, potrivit Mediafax.

Chiliman a insistat în declaraţiile sale asupra pericolului pe care vânzarea acestor substanţe, pe care edilul le-a denumit "droguri uşoare", îl reprezintă pentru copii.

"Întrebaţi-i pe cei din bloc ce părere au despre acest magazin. Întrebaţi-i câte scandaluri au fost şi ce pericol reprezintă această activitate pentru cei din apropiere", a spus Chiliman.

El l-a atacat dur în repetate rânduri pe prefectul Mihai Atănăsoaei, acuzându-l că declaraţiile sale îi favorizează pe comercianţii de etnobotanice.

"Guvernul văd că nu a luat nicio măsură la nivel naţional. Noi nu ne putem substitui acestuia, aşa că reglementăm această activitate pe plan local", a mai spus Chiliman.

Întrebat ce se întâmplă cu magazinul pe geamul căruia astăzi a apărut afişul primăriei de sector, Chiliman a răspuns că acesta nu mai poate funcţiona întrucât nu are autorizaţie.

"Dacă mai vând aici vor avea de suportat rigorile legii", a spus edilul, care însă a admis că o eventuală continuare a activităţii în lipsa autorizaţiei nu ar constitui infracţiune, ci este doar o contravenţie. Totuşi, primarul a dispus ca un echipaj al Poliţiei Locale din Sectorul 1 să rămână să supravegheze locul, pentru a se asigura că magazinul nu continuă să funcţioneze în ilegalitate.

"Noi i-am somat de săptămâna trecută, de miercuri, imediat ce am avut hotărârea de consiliu. Din cele 13 magazine de acest gen care funcţionau în sectorul nostru, două şi-au sistat de bunăvoie activitatea, iar alte 11 au continuat. Acum noi venim şi le închidem", a mai spus Chiliman.

Atănăsoaei: Afirmaţiile lui Chiliman sunt nefondate

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, respinge ca nefondate acuzaţiile aduse de edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, privind părtinirea comercianţilor de etnobotanice şi susţine că prin afirmaţiile sale primarul decredibilizează instituţiile care trebuie să colaboreze, ceea ce este intolerabil.

Prefectul susţine, într-un comunicat citat de Mediafax, că încă din octombrie a iniţiat o amplă acţiune de control la magazinele care comercializează produse etnobotanice, ceea ce a dus la închiderea a 17 unităţi şi a unui laborator, fiind întocmite 67 de doare penale.

"Mă bucur că Primăria sector 1 a dat curs apelului meu către toţi primarii din Capitală, făcut în luna octombrie, prin care le-am cerut edililor locali să verifice autorizaţiile acestor magazine. Nu pot tolera, însă, poziţtia primarului sectorului 1 prin care acesta decredibilizează exact acele instituţii ale statului cu care ar trebui să colaborezeze în demersul lui. Continui să cred că domnul primar trebuie să vină alături de instituţiile statului (poliţie, brigada antidrog, garda financiară, protecţia consumatorului etc.) pentru a ne asigura că victoriile nu sunt de moment şi de imagine, ci un demers consistent şi permanent", a declarat Atănăsoaei, citat în comunicat.

×