x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul Cazacu, un primar-negustor

Prefectul Cazacu, un primar-negustor

19 Ian 2005   •   00:00

Prefectul Cazacu, un primar-negustor

OBSERVATOR
IALOMITA - Mai-marele judetului incalca grosolan legea Actualul prefect de Ialomita si fostul primar al comunei Ion Roata e actionar si administrator la patru firme care au afaceri in domeniul comertului si al agriculturii, fapt ce contrazice flagrant prevederilor Legii 161/2003 privind regimul incompatibilitatilor.
MIHAI ENCIU

MERITUOS. De la primar de comuna, Cazacu Marinica a ajuns mare prefect de Ialomita
Consecintele juridice ale acestui concubinaj sunt clare. Potrivit legii, Cazacu a condus ilegal Primaria Ion Roata inca de la intrarea in vigoare a Legii 161. Adica din vara anului 2003!

FIRMELE LUI CAZACU. Prima afacere a lui Cazacu este SC Ciril Com SRL Ion Roata, societate care se ocupa cu agricultura. Societatea a fost infiintata in anul 1991 si il are ca unic asociat pe Marinica Cazacu, numit administrator pe o durata de 99 de ani, la data de 3 iunie 1991. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 7 februarie 2004.

SC Agriful SRL este infiintata la data de 10 august 1994 si are ca obiect de activitate mecanizarea si chimizarea agriculturii. Cazacu detine 50% din partile sociale si a fost numit administrator la data de 9 august 1994, functie pe care o detine si in prezent. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 14 februarie 2004.

O alta societate la care prefectul detine controlul este Agro Company SRL. Cazacu are la aceasta firma un partener olandez si a fost numit administrator pe timpul mandatului de primar, la 6 februarie 2002. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 22 ianuarie 2004, prefectul figurand cu 50% din partile sociale. Un procent de 16% detine si la firma Seven Star, unde a fost numit administrator la data de 6 iulie 1995, pe o perioada de 99 de ani. Societatea are ca obiect de activitate comertul, ultima actualizare la Registrul Comertului facandu-se la data de 13 februarie 2004. Cum din 2000 Cazacu este primarul comunei Ion Roata, rezulta ca acesta a functionat ilegal vreme de un an si jumatate si ca administrator de firme.

SUSTINUT DE PSD. Potrivit articolului 87, litera "d", al Legii 161, primarul Marinica Cazacu a fost incompatibil cu functia cel putin un an. Din 2003 pana in 2004. El trebuia obligat sa opteze in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii fie pentru afaceri, fie pentru primarie, in conformitate cu articolul 91, alineatul 3. Potrivit alineatului 4 al articolului 91, daca alesul local nu a renuntat la una din cele doua functii incompatibile, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local, la propunerea secretarului Consililui Local. Acest lucru nu s-a intamplat, deoarece primarul Cazacu a incalcat din nou legea si nu si-a depus declaratia de interese in care sa arate ca are calitatea de administrator la cele patru societati. Acum, prefectul Cazacu declara ca nu isi aminteste daca a notificat la Registrul Comertului schimbarea de administrator de la firma Ciril Com. El spune ca exista o procura prin care a numit un alt administrator la aceasta firma.

OBLIGATII
Realitatea il contrazice flagrant pe prefect, el semnand acte in calitate de administrator al SC Ciril Com pe tot parcursul anului 2004. Legat de celelalte societati, Cazacu sustine ca nu a considerat necesar sa-si dea demisia, intrucat firmele erau fara activitate. Potrivit Legii 161, prefectul judetului era obligat sa verifice incompatibilitatile tuturor alesilor locali, lucru care nu s-a intamplat. Acest fapt poate avea o explicatie plauzibila pe care Cazacu a oferit-o intr-o declaratie publica imediat dupa investitura: "Am prieteni in PSD!" Liderii Aliantei au refuzat sa faca vreun comentariu. Deputatul Marian Hoinaru, presedintele PNL, declara ca nu a stiut de aceasta stare de fapt.

×