Prefectul Cazacu, un primar-negustor
OBSERVATOR
IALOMITA - Mai-marele judetului incalca grosolan legea
Actualul prefect de Ialomita si fostul primar al comunei Ion Roata e actionar si administrator la patru firme care au afaceri in domeniul comertului si al agriculturii, fapt ce contrazice flagrant prevederilor Legii 161/2003 privind regimul incompatibilitatilor.
MIHAI ENCIU
|
MERITUOS. De la primar de comuna, Cazacu Marinica a ajuns mare prefect de Ialomita |
Consecintele juridice ale acestui concubinaj sunt clare. Potrivit legii, Cazacu a condus ilegal Primaria Ion Roata inca de la intrarea in vigoare a Legii 161. Adica din vara anului 2003!
FIRMELE LUI CAZACU. Prima afacere a lui Cazacu este SC Ciril Com SRL Ion Roata, societate care se ocupa cu agricultura. Societatea a fost infiintata in anul 1991 si il are ca unic asociat pe Marinica Cazacu, numit administrator pe o durata de 99 de ani, la data de 3 iunie 1991. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 7 februarie 2004.
SC Agriful SRL este infiintata la data de 10 august 1994 si are ca obiect de activitate mecanizarea si chimizarea agriculturii. Cazacu detine 50% din partile sociale si a fost numit administrator la data de 9 august 1994, functie pe care o detine si in prezent. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 14 februarie 2004.
O alta societate la care
prefectul detine controlul este Agro Company SRL. Cazacu are la aceasta firma un partener olandez si a fost numit administrator pe timpul mandatului de primar, la 6 februarie 2002. Ultima actualizare la Registrul Comertului s-a facut la data de 22 ianuarie 2004, prefectul figurand cu 50% din partile sociale. Un procent de 16% detine si la firma Seven Star, unde a fost numit administrator la data de 6 iulie 1995, pe o perioada de 99 de ani. Societatea are ca obiect de activitate comertul, ultima actualizare la Registrul Comertului facandu-se la data de 13 februarie 2004. Cum din 2000 Cazacu este primarul comunei Ion Roata, rezulta ca acesta a functionat ilegal vreme de un an si jumatate si ca administrator de firme.
SUSTINUT DE PSD. Potrivit articolului 87, litera "d", al Legii 161, primarul Marinica Cazacu a fost incompatibil cu functia cel putin un an. Din 2003 pana in 2004. El trebuia obligat sa opteze in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii fie pentru afaceri, fie pentru primarie, in conformitate cu articolul 91, alineatul 3. Potrivit alineatului 4 al articolului 91, daca alesul local nu a renuntat la una din cele doua functii incompatibile, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local, la propunerea secretarului Consililui Local. Acest lucru nu s-a intamplat, deoarece primarul Cazacu a incalcat din nou legea si nu si-a depus declaratia de interese in care sa arate ca are calitatea de administrator la cele patru societati. Acum, prefectul Cazacu declara ca nu isi aminteste daca a notificat la Registrul Comertului schimbarea de administrator de la firma Ciril Com. El spune ca exista o procura prin care a numit un alt administrator la aceasta firma.
OBLIGATII
|
Realitatea il contrazice flagrant pe prefect, el semnand acte in calitate de administrator al SC Ciril Com pe tot parcursul anului 2004. Legat de celelalte societati, Cazacu sustine ca nu a considerat necesar sa-si dea demisia, intrucat firmele erau fara activitate. Potrivit Legii 161, prefectul judetului era obligat sa verifice incompatibilitatile tuturor alesilor locali, lucru care nu s-a intamplat. Acest fapt poate avea o explicatie plauzibila pe care Cazacu a oferit-o intr-o declaratie publica imediat dupa investitura: "Am prieteni in PSD!" Liderii Aliantei au refuzat sa faca vreun comentariu. Deputatul Marian Hoinaru, presedintele PNL, declara ca nu a stiut de aceasta stare de fapt.
|