x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul Sucevei a oprit atentatul ecologic de pe Neagra Broştenilor. Constructia celor şapte microhidrocentrale a fost blocată

Prefectul Sucevei a oprit atentatul ecologic de pe Neagra Broştenilor. Constructia celor şapte microhidrocentrale a fost blocată

17 Oct 2011   •   11:57
Prefectul Sucevei a oprit atentatul ecologic de pe Neagra Broştenilor. Constructia celor şapte microhidrocentrale a fost blocată

Dezastrul ecologic ce se prefigureaza pe raul Neagra Brostenilor ar putea fi evitat. In urma repetatelor semnale trase de Jurnalul National, Prefectul Judetului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a decis suspendarea lucrarilor de amenajare a microhidrocentralelor ce urmau sa afecteze in mod iremediabil ecosistemul.

Inca din primavara anului 2010 atrasesem atentia ca zona era amenintata de un grav atentat ecologic: execu­ta­rea a sapte hidrocentrale private pe raul Neagra Brostenilor din judetul Suceava. Fiecare instalatie avand, con­form proiectului, o conducta lun­ga de 4-5 kilometri ce urma sa cap­te­ze 70% debit, practic, acest superb rau urma sa dispara pe intregul cursul sau semnificativ.

Un proiect la fel de nociv a fost blocat prin anii ’80. Fabulosul rau sca­pase de un urias baraj hidroenergetic, gratie academicianului Victor Giur­giu si lui Grigore Tur­ca­­nu, silvicultor local. La acea vreme, Ceausescu intelesese necesitatea conservarii valorosului ecosistem de pe Neagra Brostenilor.

Acum, in goana dupa "certificatele verzi', firmele "TabitaTour' sI "Energy BV', avand concursul promarului Brostenilor, sprijinul politic al lui Gheorghe Flutur sI complicitatea tacita a Ministerului Mediului, au inceput lucrarile la microhidrocentrale. Pe sest, fara tablite indicatoare. Timp in care beneficiarii exploatarii cumpara in nestire terenuri, de-a lungul albiei raului. Investitia este o adevarata pleasca pentru buzunarele intreprinzatorilor sI pentru ale protectorilor acestora. Pentru comunitate, este paguba curata, Primaria urmand a primi doar 1% din beneficii.

Cel putin pe moment, gratie interventiei Institutiei Prefectului, sentinta de condamnare a arealului a fost amanata. Citam din decizia prefectului:

"In urma sesizarilor primite, ca urmare a verificarilor efectuate, Prefectul judetului Suceava a introduusactiune la Tribunalul Suceava – sectia contencios sI a solicitat constatarea nulitatii Hotararii Consiliului Local Brosteni nr. 15 din 21.04.2010 privind incheierea unui contract de asociere in participatiune in vederea efectuarii unor investitii pentru realizarea de microhidrocentrale pe paraul Neagra, ca fiind nelegala.

Prefectul judetuluisuceava a introdus actiune la Tribunalul Suceava sI a solicitat constatarea nulitatii Autorizatiei de Construire emisa de Primarul orasului Brosteni, in vederea executarii lucrarilor de construire pentru: Amenajare hidroenergetica pe paraul Neagra.

in conformitate u prevederile art. 123 alin 5 din Constitutia Romaniei, prefectul poate ataca in fata instantei de contenios administrativ un act al consiliului judetean, al celui local sau al primarului, in cazul in care considera atul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept.

Desigur, in lupta cu rechinii energetici a fost castigata doar prima batalie. Razboiul se anunta pe viata si pe moarte.

Citeste demersurile Jurnalului National pentru salvarea ecosistemului Neagra Brostenilor

Prostia sprintara de la Suceava – efecte generale

Gaina, ministrul Borbély si somnul de la Mediu

Ecoterorism penticostal-portocaliu la Suceava

Idioti protejati si arii 'protejate'

Energia verde aduce moartea. Hidrocentralele private distrug Negra Brostenilor

×