x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 18 vieți au fost salvate prin 4 prelevări de organe în ultimele 72 de ore

18 vieți au fost salvate prin 4 prelevări de organe în ultimele 72 de ore

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2023   •   00:20
 18 vieți au fost salvate prin 4 prelevări de organe în ultimele 72 de ore
Sursa foto: Agentia Nationala de Transplant

Patru prelevări de organe au avut loc în ultimele 72 de ore, fiind salvate prin transplant 18 vieți, iar un număr şi mai mare de pacienţi vor avea o viață mult mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase, a anunțat luni seara Agenția Națională de Transplant.

Potrivit ANT, de vineri și până luni dimineața au fost nu mai puțin de 4 prelevări de organe și țesuturi în 4 orașe diferite, în urma cărora 12 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant de organ, 6 pacienți de transplant cornee, iar mulți alți pacienți din toată țara vor beneficia de transplant osteotendinos.

Intervențiile de prelevare s-au realizat la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iași, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg Mureș, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și la Spitalul Clinic Judetean de Urgenra Bihor.

„Iași, Tg. Mureș, Cluj și Oradea. Patru donatori de organe și țesuturi în mai puţin de 72 de ore: 18 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de organe şi cornee, iar un număr şi mai mare de pacienţi vor avea o viață mult mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase. #Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.

Un weekend de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă! #DA pentru VIAŢĂ!

Începând de vineri și până în zorii zilei de luni au fost nu mai puțin de 4 prelevări de organe și țesuturi în 4 orașe diferite, în urma cărora 12 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ, 6 pacienți de transplant cornee, iar mulți alți pacienți din toată țara vor beneficia de transplant osteotendinos.

Intervențiile de prelevare s-au realizat la Spitalul Clinic De Copii Sf Maria Iasi, Spitalul Clinic Județean De Urgență Tg Mures, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Judetean de Urgență Bihor #Oradea, necesitând un efort extraordinar din partea echipelor de coordonare și prelevare. A fost nevoie de transport aerian în condiții de urgență, acesta fiind asigurat de SMURD , Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. , Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de Serviciile de #Ambulanță.

Astfel, datorită acestui efort colectiv, 6 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 2 pacienți la Centrul de Transplant Renal #Fundeni, 3 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni și o pacientă a fost transplantată hepatic în Republica Moldova. Intervențiile de transplant cornee se realizează la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Clinicii de Ortopedie a SCJU Tg. Mureș și trimise la Banca de Țesut Spitalul Clinic Colentina.

Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor implicați în această activitate atât de sensibilă și complexă, prinsă mereu între suferință și speranță.

Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către familiile donatorilor care au găsit puterea de a dărui viaţă, dincolo de durerea lor”, scrie ANT pe Facebook.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: prelevări de organe transplant