x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiera - Dreptatea la CEDO e si pentru chiriasi

Premiera - Dreptatea la CEDO e si pentru chiriasi

de Miruna Pasa Petru    |    02 Feb 2007   •   00:00
Premiera - Dreptatea la CEDO e si pentru chiriasi
Despagubiri pentru cumparatorul unei case nationalizate
Hotarare fara precedent dispusa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in interminabila poveste a restituirii imobilelor nationalizate de comunisti in Romania. Pentru prima data o chiriasa a avut castig de cauza, fiindu-i recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului nationalizat in anii ’70.

Alexandrina Raicu nu este doar un nume de pe lunga lista a celor care, negasindu-si dreptatea in Romania, s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Solutia data in dosarul ei reprezinta o premiera absoluta in istoria zbuciumata a retrocedarii caselor nationalizate din Romania. Alexandrina Raicu este primul chirias roman caruia instanta de la Strasbourg i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra casei nationalizate pe care a cumparat-o cu buna-credinta de la stat in 1997.

Ani la rand, CEDO a fost instanta unde si-au gasit dreptatea cei expropriati de regimul comunist. Hotararea data in cazul Raicu ar putea declansa insa un nou val de procese, in care chiriasii caselor nationalizate sa castige de data aceasta. Desigur cu obligarea Romaniei la plata altor sute de mii de euro ca despagubiri.

HOTARAREA. La data de 19 octombrie 2006, Curtea de la Strasbourg a stabilit ca Romania i-a incalcat Alexandrinei Raicu doua drepturi esentiale: cel la un proces echitabil, prin incalcarea securitatii raporturilor juridice, si cel la respectarea bunurilor acesteia. Statul a fost obligat sa restituie reclamantei fie apartamentul din Bucuresti, pe care aceasta il pierduse la instantele din tara, in favoarea proprietarilor initiali, fie 35.000 de euro ca daune materiale. De asemenea, femeia va primi 2.000 de euro pentru prejudiciul moral si 100 de euro pentru acoperirea cheltuielilor.

DRUMUL PRIN INSTANTE. Povestea judiciara incepe in octombrie 1997, cand, in baza Legii 112/1995, Alexandrina Raicu a cumparat de la Consiliul Municipiului Bucuresti apartamentul nationalizat in care locuia. La acel moment, ea nu stia ca fostii proprietari ai imobilului, plecati din tara in 1978, revendicasera casa la acelasi Consiliu cu trei luni inainte. Un an mai tarziu, o judecatorie din Capitala a acceptat cererea de revendicare a fostilor proprietari, iar Consiliul Municipal nu a atacat hotararea. Astfel, aceeasi locuinta a ajuns sa aiba doi proprietari simultan.

Pentru a putea intra in posesia casei, cei care o revendicasera au reusit sa obtina in noiembrie 1999, tot in instanta, anularea contractului prin care Alexandrina Raicu luase apartamentul de la stat. Femeia a atacat hotararea de anulare a contractului, dar a pierdut procesul la Tribunalul Bucuresti. La data de 12 martie 2001, ea a obtinut insa o solutie favorabila la Curtea de Apel. Instanta a respins, printr-o hotarare irevocabila, anularea contractului de vanzare-cumparare, redandu-i astfel fostei chiriase dreptul la casa pe care o cumparase de la stat. Magistratii au considerat ca aceasta a dat dovada de buna-credinta si ca functionarii de la primarie erau responsabili de prejudiciul cauzat prin necunoasterea obligatiei de suspendare a vanzarii unei case revendicate.

ILEGALITATEA. In februarie 2003, procurorul general a formulat insa recurs in anulare in favoarea celor care revendicasera imobilul, iar Curtea Suprema de Justitie a admis calea extraordinara de atac (n.r. - in prezent abrogata). Hotararea care ii daduse dreptate Alexandrinei Raicu a fost desfiintata, iar femeia s-a trezit cu o noua sentinta, de data aceasta inatacabila, prin care ramanea fara casa. Potrivit hotararii, Legea 112/1995 nu permitea decat vanzarea imobilelor nationalizate, cu titlu valabil, iar apartamentul, nationalizat fara titlu valabil, n-ar fi putut face obiectul unui contract de vanzare valabil. Curtea a considerat ca Primaria a fost de rea-credinta in momentul incheierii contractului de vanzare si ca reclamanta nu si-a dovedit buna-credinta, pentru ca nu a intreprins diligente pentru a se interesa despre situatia apartamentului.

Ramasa pe drumuri, Alexandrina Raicu a apelat in august 2003 la singura instanta care ii mai putea face dreptate, CEDO, si a castigat trei ani mai tarziu.

DEZAMAGIRE
"Am fost de doua ori loviti. Si pe timpul comunistilor, si in democratie. Intai ne-au demolat casa si ne-au mutat la bloc. Apoi am fost dati afara si de aici, desi am demonstrat cu acte ca adversarii nostri platisera doar 40% din pretul casei cand au plecat in Germania, bani pe care i-au primit inapoi de la stat. Nu ma asteptam sa am asa o batranete, pe la usile altora"
Alexandrina Raicu

REALITATEA
Alexandrina Raicu si sotul ei au pierdut demult casa pe care au cumparat-o cu buna credinta de la stat. Intr-o zi, prin 2002, au venit de la inmormanatarea fratelui Alexandrinei si au gasit yala schimbata. "Timp de doi ani am stat pe afara. Aveam acolo toate lucrurile noastre", povesteste femeia plangand. Acum, sunt primii chiriasi romani care au castigat la CEDO, dar asta nu-i ajuta prea mult. Stau la cuscri la tara, pentru ca nu au unde sa locuiasca si nu au primit nici o instiintare oficiala sau despagubirea dispusa de instanta, desi au trecut trei luni de la momentul hotararii.
Sunt constienti de faptul ca banii pe care ii vor primi de la statul roman vor fi insuficienti pentru o noua casa: "Nici o garsoniera nu mai poti sa-ti iei cu banii astia. Sa vada baiatul nostru ce face cu ei. El a facut toate demersurile. Noi ce sa facem cu dreptatea primita? Sa murim cu ea in mana!"
×
Subiecte în articol: observator raicu