x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREMIERĂ - Energie termică şi electrică din biogaz

PREMIERĂ - Energie termică şi electrică din biogaz

de Teodora Ivan    |    03 Oct 2008   •   00:00
PREMIERĂ - Energie termică şi electrică din biogaz

O firmă orădeană a avut ideea de a implementa în comuna bihoreană Cefa un proiect inedit, o premieră pentru România: folosirea biogazului pentru încălzire şi energie electrică.



O firmă orădeană a avut ideea de a implementa în comuna bihoreană Cefa un proiect inedit, o premieră pentru România: folosirea biogazului pentru încălzire şi energie electrică.

Deşi în Vest există literatură de specialitate scrisă de profesionişti români, iar numărul investiţiilor de acest gen se ridică la ordinul miilor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre România.

Totuşi, folosind o tehnologie nouă, adusă la cheie din Germania prin firma Biogaz Nord, Nicolae Şuşman, temerarul investitor de la Cefa, va produce biogaz rezultat din fermentarea anaerobă a diferitelor reziduuri şi deşeuri. Mai exact, instalaţiile sale vor folosi cele mai diverse materii prime, la care omul obişnuit nu s-a gândit nici o secundă că ar putea să-i scadă costurile de întreţinere a locuinţei.

Dejecţiile porcine şi taurine, conţinutul stomacal şi intestinele de la animale, porumbul silozat, masa verde silozată (inclusiv stuf, trestie, iarbă cosită), glicerină, şrot rezultat în urma presării seminţelor oleioaginoase, alimente alterate, sânge, reziduuri abatorizate, ape încărcate organic sunt doar câteva din materiile prime care vor fi asigurate de agenţii economici din zona de sud-vest a judeţului Bihor pentru viitoarea fabrică de la Cefa.

100% ecologic
Proiectul realizării fabricii de producere a biogazului a atras deja şi interesul Agenţiei Fondului de Mediu, care şi-a dat acceptul pentru cofinanţarea cu 2,7 milioane de euro a investiţiei, a cărei valoare totală este de 7 milioane de euro. Atractivitatea acestei idei este aceea că mediul este protejat 100%, iar ceea ce rezultă din procesul tehnologic propriu-zis reprezintă îngrăşământ biologic care va deveni – cu certitudine – o alternativă la îngrăşământul chimic utilizat la ora actuală de ţăranul român pentru fertilizarea terenului agricol. Ioan Sorin Roman, primarul comunei Cefa, este extrem de mândru că a reuşit să aducă o astfel de investiţie în localitatea sa, cu atât mai mult cu cât fabrica va produce atât energie electrică, cât şi agent termic. "Locuitorii comunei Cefa s-au confruntat întotdeauna cu problema asigurării lemnelor pentru încălzire. Avem pe raza comunei doar o pădure, însă Cefa face parte din categoria ariilor protejate. Am avut mereu greutăţi în a ne pregăti pentru sezonul rece. Investiţia, care va fi pusă în funcţiune până la finele lui 2009, va rezolva această problemă a încălzirii", susţine primarul Ioan Roman.

Gigacaloria la preţ de 90 de lei
În primul rând, fabrica de la Cefa va exploata reziduurile organice, care, prin proces de fermentare anaerobă, vor produce biogazul. Ulterior, acesta va fi folosit drept combustibil în motoare cu ardere internă, care, la rândul lor, vor acţiona două generatoare electrice cu putere de 1,4 megawaţi fiecare. Inginerul Artur Ciupa, specialistul în problemele energetice ale investitorului orădean, mărturiseşte că în urma procesului tehnologic va rezulta apă caldă la 92 grade Celsius. Prefaţând acest câştig pentru comună, firma orădeană a încheiat o convenţie cu Consiliul Local Cefa pentru preluarea întregii cantităţi de apă pentru încălzirea locuinţelor şi nu numai. În acest sens, se are în vedere realizarea a 11 km de reţea de apă, putându-se asigura racordurile la cele 400 de case, inclusiv cu schimbătoare de căldură, aparate de măsurat şi de siguranţă. Apa de răcire va fi utilizată ca agent de încălzire a locuinţelor din Cefa. Mai mult decât atât, sătenii ar putea plăti doar 90 de lei/gigacalorie, în condiţiile în care orădenii trebuie să scoată din buzunar 123 de lei.

Şi alţii vor să preia ideea
Deşi fabrica va fi complet automatizată, în special din cauza diversităţii materiilor prime greu de controlat, Nicolae Şuşman este convins că serviciile conexe investiţiei sale vor genera – direct şi indirect – aproape 80 de noi locuri de muncă. Acest avantaj, precum şi cel rezultat în urma producerii biogazului au generat un interes special din partea administraţiilor locale din ţară. Astfel, firma orădeană poartă discuţii avansate pentru realizarea unei investiţii de acest gen la Carei, Brăila şi Sebeş. Conform unui studiu, la nivelul judeţului Bihor, de exemplu, ar putea fi realizate astfel de fabrici în 10-12 zone. "Ne interesează zonele atractive din punct de vedere agricol, pentru a avea asigurat porumbul silozat. De asemenea, avem nevoie de concursul consiliilor locale, care să ne pună la dispoziţie terenul pe care să ridicăm fabrica, iar rezultatele vor fi benefice pentru ambele părţi", conchide Nicolae Şuşman, investitorul care speră să semneze contractul cu Agenţia Fondului de Mediu până în luna decembrie a acestui an pentru a începe construcţia efectivă a fabricii.

×
Subiecte în articol: verde! cefa