x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră in justiţie - DNA ii bagă in penal pe Chiuariu şi Nagy

Premieră in justiţie - DNA ii bagă in penal pe Chiuariu şi Nagy

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    19 Sep 2007   •   00:00
Premieră in justiţie - DNA ii bagă in penal pe Chiuariu şi Nagy

Şeful DNA continuă, intr-un mod fără precedent, războiul cu ministrul Justiţiei. El a cerut ieri avizul preşedintelui pentru urmărirea penală a lui Tudor Chiuariu şi a lui Zsolt Nagy.

S-a cerut invinuirea!

Războiul dintre ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi Direcţia Naţională Anticorupţie a atins ieri un punct de criză fără precedent. La numai o zi de la publicarea raportului CSM, in care se constată mari nereguli la DNA, procurorii anticorupţie cer avizul pentru urmărirea penală a ministrului Justiţiei.

Nici nu s-au liniştit bine valurile create de raportul CSM, că DNA contraatacă printr-o mişcare-bombă. Prefigurănd unul dintre cele mai mari scandaluri din justiţia romănă, Daniel Morar i-a cerut ieri şefului statului, Traian Băsescu, avizul pentru inceperea urmăririi penale impotriva lui Tudor Chiuariu şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Potrivit comunicatului DNA, cei doi inalţi demnitari sunt cercetaţi pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, care ar fi avut ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru alte persoane.


Existenţa unui asemenea dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie a fost scoasă la rampă acum nouă zile de liderul PIN, Cozmin Guşă. Dezvă-luirile politicianului au primit in mod surprinzător o confirmare imediată din partea DNA, care la acel moment lăsa să se intrezărească faptul că activitatea ministrului Tudor Chiuariu este şi ea in atenţia procurorilor.


POŞTA ROMĂNĂ. Potrivit comunicatului DNA de la data de 10 septembrie, dosarul vizează asocierea Poştei Romăne cu două societăţi comerciale pe acţiuni, in care compania de stat ar fi adus ca aport la capitalul social al firmei private SC Imopost Developments SA un imobil situat in Bucureşti, pe Calea Victoriei. Potrivit procurorilor anticorupţie, imobilul cu pricina ar face parte din proprietatea publică a statului. Prin acelaşi comunicat, DNA a transmis că se verifică şi imprejurările in care au fost emise Hotărărea de Guvern 377/2007 (prin care s-a constatat că imobilul nu avea destinaţie publică şi nu era afectat uzului sau interesului public), precum şi nota de fundamentare a Ministerului Comunicaţiilor şi avizul Ministerului Justiţiei.


REACŢII DURE. Fostul ministru Zsolt Nagy ne-a declarat ieri că nu a fost inştiinţat de această solicitare a DNA. "Procurorii sunt incă o dată intr-o eroare foarte gravă pentru că incearcă să ancheteze oportunitatea unei hotărări de guvern care nu are nici o legătură cu licitaţia organizată in anul 2005 de Compania Naţională Poşta Romănă. Eu am semnat o hotărăre de guvern care respectă toate condiţiile legale. Consider că DNA este o unealtă de răz-boi politic şi uitaţi-vă la ce se intămplă: există un raport al CSM privind DNA, unii incearcă să dărăme guvernul prin diferite mijloace şi, din păcate, printre acestea se numără şi justiţia", a susţinut Zsolt Nagy. Decizia DNA a venit intr-un moment delicat pentru ministrul Justiţiei. Acesta se afla ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne, organizată de preşedinţia portugheză a Consiliului UE. Chiuariu a catalogat gestul lui Mo-rar drept o vendetă, iar DNA-ul ca pe un "instrument de şantaj politic". "Este o răzbunare prostească. O reacţie la faptul că raportul inspecţiei CSM a constatat că activitatea DNA e dominată de incălcări ale legii şi abuzuri. E o reacţie la faptul că ieri am cerut, in baza constatărilor inspecţiei, excluderea din Magistratură a procurorilor Doru Florin Ţuluş (şeful Secţiei a II-a din cadrul DNA) şi Aristotel Mihai Popa", ne-a declarat ministrul Justiţiei. Chiuariu a depus tot luni şi plăngeri penale impotriva celor doi procurori, Ţuluş şi Popa, pentru abuzuri in serviciu şi fals material. Plăngerile au fost inregistrate şi se află la Secţia a II-a din Parchetul General.

DNA este o "armă" pentru reglări politice şi economice

Răspuns din capitala Belgiei/ Violeta Fotache corespondenţă de la Bruxelles
Cea mai dură acuzaţie la adresa DNA-PNA a fost lansată ieri de la Bruxelles de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, imediat după ce oficialul a ieşit de la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Problemele discutate la reuniunea acestui Consiliu n-au mai incăput pe "ordinea de zi" a intălnirii cu jurnaliştii acreditaţi, conferinţa de presă organizată pentru mediatizarea acestora fiind "confiscată" de anunţul făcut de DNA. Sub tirul intrebărilor, Tudor Chiuariu, din postura de administrator al justiţiei romăneşti, a "radiografiat" structura de luptă anticorupţie, drept un "instrument de şantaj politic", in care lucrează procurori nu doar incompetenţi, ci şi dispuşi la influenţarea scenei politice romăneşti, prin intocmirea de dosare penale, fără acoperire, ori prin ţinerea altora "in nelucru", funcţie de dorinţele celor care ar trage de fapt sforile după care "dansează" DNA.

INTRĂRI TARDIVE IN LEGALITATE. Oficialul a ţinut să precizeze că nu are nimic personal cu şeful DNA, Daniel Morar, şi că ce se intămplă la această structură "nu este o problemă a lui Chiuariu, ori o problemă a lui Traian Băsescu, ci o problemă a noastră a tuturor, dacă vrem să trăim intr-o ţară europeană". "Nu aş vrea să inţelegem că este vorba de un război Chiuariu-Morar. Lucrurile care s-au intămplat la DNA in ultimii doi ani sunt mult mai grave, plăngeri penale care aveau toate elementele pentru a declanşa cercetarea penală şi care au fost, pur şi simplu, ignorate şi au fost inregistrate după ce s-a dispus controlul DNA, respectiv după 16 mai", a afirmat Chiuariu.
Ministrul a precizat că procurorii DNA au incercat să intre "in legalitate" numai după ce s-a dispus de către CSM efectuarea unui control al activităţii structurii şi că, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare a Consiliului, la secţia condusă de procurorul Ţuluş "este un monument de abuzuri şi de incompetenţă". "Spre exemplu, un procuror din această secţie n-a rezolvat nici un dosar penal şi, tot dormind cu capul pe dosare, intr-unul a intervenit prescripţia. Unii procurori de aici nu ştiu diferenţa dintre o ordonanţă şi o rezoluţie... Ţuluş se remarcă printr-o ineficienţă mai mult decăt evidentă, prin muşamalizarea unor cazuri şi deschiderea altora fără nici un element", a spus Chiuariu.
FaRa LOGICa. "Din ceea ce am avut in ultimele zile, cred că este destul de evident că instituţiile statului sunt folosite in scopuri personale, pentru ca unii să-şi păstreze scaunul, şi rămăne să vedem dacă sunt folosite şi in scopuri politice (...) După ce am citit raportul, nu mai găsesc nici o logică in ceea ce fac procurorii DNA, logica pe care am invăţat-o noi la şcoală, in clasa a cincea, nu o regăsesc deloc in actele lor de cercetare penală. Este pur şi simplu infricoşător, este un monument de incompetenţă şi de abuzuri ce se intămplă acolo. Vă voi da amănunte in zilele următoare, care vor fi pline de dezvăluiri", a spus Chiuariu.

DOSARE PENTRU DUŞMANII DOAMNEI MACOVEI. Prin răspunsurile oferite jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a explicat parţial eticheta pe care a pus-o DNA, şi anume cea de instrument pentru şantajul politic. "Vă voi comunica in zilele următoare cam in ce fel investiga DNA unele dosare, fără să existe nici un element, şi deschidea dosare penale doar ca să existe un astfel de dosar pe numele anumitor persoane, in timp ce alte plăngeri penale le ţinea neinregistrate, ca să nu existe dosare pe numele altor persoane. Concluziile politice ale acestor intămplări le veţi trage dumneavoastră. O să vedeţi o configuraţie politică foarte interesantă", a spus ministrul. El a opinat că această situaţie dezastruoasă ar fi fost cunoscută de predecesorul său in funcţie, Monica Macovei: "După părerea mea, ştia. De altfel au şi fost deschise dosare unor persoane publice cu care doamna Macovei era in conflict".

ACTE POLITICE. Ministrul a catalogat ca act politic indreptarea cererii DNA către şeful statului in cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea: "Cererile de săptămăna trecută privindu-i pe Adrian Năstase şi Miron Mitrea sunt acte politice. Ei sunt deputaţi, şi DNA va fi obligat conform legii să indrepte o nouă cerere către Camera Deputaţilor, chiar dacă preşedintele aprobă cercetarea. Asta e o chestie politică, dacă preşedintele aprobă, atunci se va spune că Băsescu este un mare luptător impotriva corupţiei".

PNA-DNA, DETURNATE. Ministrul l-a făcut mincinos pe şeful DNA: "Morar a minţit atunci (in scandalul telefoanelor de "imixtiune" a lui Chiuariu in treburile DNA - n.r.). El s-a implicat in campania electorală". Tudor Chiuariu a făcut şi o altă afirmaţie ce poate avea consecinţe grave. Intrebat dacă s-a inşelat Uniunea Europeană in toate evaluările făcute privind DNA, ministrul a răspuns: "După părerea mea, da, s-a inşelat. (...) Romănia nu are nici un success in lupta anticorupţie, pentru asta trebuie să ai condamnări, or noi nu avem nici un mare corupt condamnat. Dar avem show-uri mediatice". Ministrul a precizat că nu ştie incă dacă şi cănd va cere revocarea din funcţie a şefului DNA, avănd in vedere raportul CSM de 500 de pagini. Oficialul a subliniat că deschiderea dosarelor in mod arbitrar, in funcţie de interese politice, datează de pe vremea fostului Parchet Naţional Anticorupţie (PNA), din care se trage actuala DNA. "Şi PNA tot instrument politic a fost (...) Incă de la infiinţare structura anticorupţie a fost deturnată. Ea nu este o structură anticorupţie, ci o structură necesară pentru a regla interese politice şi chiar economice. (...) DNA este o armă", a spus ministrul. Şi comisarul European pentru Justiţie Franco Frattini a fost informat ieri direct de ministru, dar conţinutul discuţiei dintre cei doi nu a fost dezvăluit.





×