x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul ar vrea să-şi pună amicu’ la DGIPI

Premierul ar vrea să-şi pună amicu’ la DGIPI

de Mara Raducanu    |    28 Mar 2012   •   11:23

Surse din interiorul PDL, citate de blogul rogrup.net, spun ca exista o mare nemultumire in partid legata de intentia premierului Mihai Razvan Ungureanu de a numi in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), fostul Doi si un sfert din MAI, pe comisarul-sef Mihai Pintilei. El este in prezent seful serviciului de circulatie rutiera din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi. Ceea ce i se reproseaza comisarului-sef Mihai Pintilei este faptul ca acesta nu se pricepe la munca de informatii, insa, potrivit surselor citate, se pare ca prietenia cu premierul Razvan Ungureanu este ceea ce ar sta in spatele intentiei de numire intr-o functie cheie in MAI. Nu este prima data cand DGIPI, o structura-"cheie" a Ministerului de Interne, devine "marul discordiei", fiind in permanenta contestata, dar si ravnita de politicieni. Tocmai de aceea, numirile sefilor DGIPI au fost de fiecare data controversate, contestate si disputate.

Actualul sef al DGIPI, omul lui Igas
Comisarul-sef Cristian Latcau a fost imputernicit sef al DGIPI pe 22 decembrie 2010, dupa ce fostul director general, Stefan Pop, a renuntat la acest post in favoarea unuia in cadrul Ministerului de Externe. Comisarul-sef Cristian Latcau a fost pana in momentul numirii la conducerea DGIPI sef al Directiei de Combatere a Crimei Organizate Salaj. Tot pe 22 decembrie 2010, au fost numiti in functiile de adjuncti ai directorului general al DGIPI Mihai Sava si Adrian Jurca. O interpelare a senatorului Valer Marian arata ca Latcau este sustinut de fostul ministru de Interne Traian Igas, care este si vicepresedinte al PDL, ceea ce ar explica de ce planurile lui Ungureanu au starnit nemultumirea pedelistilor.

"Ministrul branconier l-a tras in functia de sef al serviciului secret al MAI (DGIPI) pe comisarul-sef Cristian Gheorghe Latcau, care, dupa ce a absolvit (si el) liceul cu dificultate, «s-a remarcat» ca sergent nesatisfacator intr-o unitate a Ministerului Apararii Nationale din Zalau si apoi ca sofer zelos la Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj, in care a fost facut ofiter la,«apelul bocancilor», fara a avea studiile superioare «impetuos» necesare. Promovat pana in functia de sef al Serviciului de Combatere a crimei Organizate, in care a avut 7-8 subalterni, dar nu a avut nici un rezultat notabil, remarcandu-se doar prin activitati profitabile de camatarie si de protectie a interlopilor din Zalau care se ocupau cu traficul de valuta, tigari, masini si persoane, lui Latcau i-a fost respinsa, in primavara anului 2010, de catre ex-ministrul Vasile Blaga, cererea de a fi numit sef al SIPI Salaj, dar, in toamna aceluiasi an, a fost uns sef national al DGIPI de catre ex-ministrul Traian Igas.

Unicul criteriu de promovare a lui Igas a fost amicitia din copilarie cu acest Latcau, tatii lor fiind originari din aceeasi localitate (Badon, judetul Salaj) si servind ca subofiteri in militia ceausista (unul ca sef de post, celalalt ca ajutor de sef de post)", a precizat senatorul Valer Marian, vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei intr-o interpelare din 14 martie 2012, "Catastrofa la MAI – nepotism, coruptie si «branconieri» cu Igas".

"DGIPI este o Directie pe care incercam sa o reformam. Sunt inca multe lucruri de corectat aici, dar lucrurile se indreapta intr-o directie buna. Sunt multumit pana in momentul de fata de prestatia lui Cristian Latcau, iar daca au fost zvonuri in ceea ce priveste inlocuirea lui din functie, ele au venit din alte zone, si nu din zona MAI", declara fostul ministru de Interne Traian Igas in decembrie 2011, in cadrul unei vizite facute la Zalau.

×