x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Boc, atacat cu roşii şi ouă la Galaţi

Premierul Boc, atacat cu roşii şi ouă la Galaţi

05 Iul 2010   •   00:00
Premierul Boc, atacat cu roşii şi ouă la Galaţi

Dacă şeful statului a ales Săuceşti, premierul Emil Boc a fost sâmbătă la Galaţi şi a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Şeful Guvernului a anunţat şi o viitoare rectificare bugetară în cursul acestei luni, rectificare la care se vor aloca bani pentru reconstrucţia zonelor afectate de inundaţii. La ora actuală sunt pregătite 700 de locuinţe modulare pentru a fi transportate în zonele sinistrate şi pentru a asigura celor rămaşi fără case un adăpost.

La ieşirea din Prefectură, premierul Emil Boc a fost atacat cu ouă şi roşii de un grup de nemulţumiţi. Sub asediul alimentelor, premierul a fost urcat în maşină, iar jandarmii i-au alergat pe protestatari. "Sincer, nu am văzut nimic. Dreptul la protest nu poate fi oprit. Asta-i viaţa", a comentat Boc incidentul. Trei persoane au fost identificate şi probabil că vor fi amendate. Din primele date se pare că aceia care l-au atacat pe Emil Boc sunt membri ai PNŢCD, respectiv preşedintele filia­lei, Marian Popa, vicepreşedintele Nelu Furtună şi preşedintele Organizaţiei de Tineret a PNŢCD.

Emil Boc a vizitat zona digurilor ridicate în calea apelor Siretului, inclusiv digul experimental din panouri metalice. Aici, premierul a asistat la o demonstraţie referitoare la modul în care se montează panourile mo­dulare pentru ridicarea digului. Şeful Guvernului a catalogat drept "o tâmpenie" informaţia potrivit căreia banii prevăzuţi pentru realizarea unui dig pe Siret s-au folosit pentru construcţia unei săli de sport. Emil Boc s-a arătat interesat de asigurarea proviziilor pentru cei evacuaţi şi evitarea victimelor. Ieri, premierul Boc s-a aflat în localitatea suceveană Zamostea, afectată grav de inundaţii. El le-a dat asi­gurări sinistraţilor care au case avariate sau distruse de apele revărsate că până la iarnă vor avea un acoperiş deasupra capului.

Gălăţenii aşteaptă cu îngrijorare ziua de 7 iulie, când autorităţile prognozează că vârful viiturii pe fluviul Dunărea va ajunge în dreptul oraşului. Apele Dunării ameninţă în special cartierul Valea Oraşului, unde locuiesc aproximativ 7.000 de persoane şi pentru care s-au făcut pregătiri în eventualitatea deciderii evacuării lor. Faleza Inferioară a fluviului a fost inundată, iar autorităţile au ridicat un dig care să apere zona veche a portului de la Galaţi.

Pe Siret veştile despre revărsarea violentă a Siretului nu au început încă să apară. Localnicii şi autorităţile aşteaptă ca viitura să atingă localitatea Şendreni. Aici au fost ridicate trei diguri. Primul a început să cedeze din loc în loc din cauză că stă în apă de o săptămână. Un alt dig a fost ridicat din 400 tone de zgură provenită de la Halda de Zgură a combinatului siderurgic ArcelorMittal. Cel de-al treilea dig, cu o lungime de aproape 1 kilometru şi o înălţime de peste 1 metru, a fost montat ieri şi este o premieră pentru ţara noastră, fiind o invenţie a unor ingineri din Baia Mare. Digul este făcut din panouri modulare din tablă care ar trebui să reziste la presiunea mare a apei care se va revărsa.

Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), viitura de pe Siret a fost atenuată prin salba de lacuri, însă au fost depăşite cotele pe Dunăre la Brăila, Galaţi şi Feteşti, presiunea apei asupra digurilor menţinându-se o lungă perioadă de timp. Dunărea se situează peste cotele de pericol la staţiile Bechet - cu un nivel de 735 cm (+35 cm peste cota de pericol), Corabia - cu un nivel de 665 cm (+15 cm peste cota de pericol), Turnu Măgurele - cu un nivel de 650 cm (+41 cm peste cota de pericol), Feteşti - cu un nivel de 732 cm (+22 cm peste cota de pericol), Cernavodă - cu un nivel de 678 cm (+38 cm peste cota de pericol), Hârşova - cu un nivel de 719 cm (+59 cm peste cota de pericol), Brăila - cu un nivel 704 cm (+39 cm peste cota de pericol), Galaţi - cu un nivel de 673 cm (+13 cm peste cota de pericol), Isaccea - cu un nivel 520 cm (+10 peste cotă), Grindu - cu un nivel de 648 cm (+18 cm peste cota de pericol).


×
Subiecte în articol: observator