x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Chinei: România va fi tigru al Europei! Dacă toţi tigrii se vor reuni, se va dezvolta o piaţă uriaşă

Premierul Chinei: România va fi tigru al Europei! Dacă toţi tigrii se vor reuni, se va dezvolta o piaţă uriaşă

26 Noi 2013   •   11:47
Premierul Chinei: România va fi tigru al Europei! Dacă toţi tigrii se vor reuni, se va dezvolta o piaţă uriaşă

România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni, se va dezvolta o piaţă uriaşă, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, arătând că potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune este foarte mare.

China dorește dublarea volumului comercial cu cele 16 țări din regiune în următorii cinci ani, a declarat Li Keqiang, prim-ministrul Republicii Populare Chineze, la începutul lucrărilor Forumului oamenilor de afaceri 'China - Europa Centrală și de Est'.

"În primul rând trebuie să facem eforturi pentru a dubla volumul comercial. În ultimii ani, comerțul dintre China și cele 16 țări din regiune s-a dublat, însă cifrele sunt încă modeste. Să cooperăm, așadar, pentru a dubla încă o dată volumul comercial în următorii cinci ani. Împreună vom declara anul 2014 ca anul investițiilor și promovării de afaceri între China și Europa Centrală și de Est și vom avea o serie de activități, precum o întâlnire la nivel interministerial privind cooperarea economică și comercială și un forum pentru cooperarea agricolă. Toate acestea vizând dezvoltarea pe mai departe a schimburilor comerciale. Trebuie spus că noi dorim să avem schimburi comerciale echilibrate între cele două părți prin importul de produse agricole de calitate, precum carne de oaie, produse lactate, precum și alte bunuri foarte competitive, de asemenea, să încurajăm mai mulți turiști chinezi să viziteze țările din regiune. În al doilea rând trebuie să facem eforturi să cooperăm pentru a construi proiecte de infrastructură pe scară de mare anvergură", a spus Li Keqiang.

Potrivit acestuia, China este pregătită să consolideze cooperarea cu țările din regiune în domeniul drumurilor, podurilor, energiei nucleare, al căilor ferate de viteză mare și, de asemenea, în domeniul lansării proiectelor de scară mare, toate acestea ducând la investiții masive și, mai departe, la o creștere a schimburilor comerciale.

"De asemenea, trebuie să avem în vedere și canalele de finanțare. Împreună cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura că în liniile trasate de regulamentele europene vom putea valorifica cu succes o linie specială de credit de 10 miliarde de dolari americani. Dacă aceste proiecte inițiale se vor dovedi a fi un succes, vom extinde această cooperare. (...) Trebuie să extindem în mod activ și investițiile bilaterale în două sensuri și în acest sens noi suntem pregătiți să extindem posibilitățile de a semna un acord cadru privind investițiile industriale împreună cu țările din regiune. (...) Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate de prim rang care deservește interesele oamenilor. Dezvoltarea Chinei nu va fi una durabilă fără cooperarea cu celelalte țări", a precizat premierul chinez.

El a spus că este încrezător că forumul și cooperarea dintre China și Europa Centrală și de est vor avea succes.

"China a rămas un adept și a sprijinit în mod fidel integrarea europeană. (...) Datorită stadiilor de dezvoltare similare dintre cele două părți, acestea au multe lucruri de făcut una pentru alta. Cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est va îmbogăți, de asemenea, și cooperarea dintre China și Uniunea Europeană. Cele două părți au o prietenie tradițională profundă. După înființarea Republicii Populare Chineze din 1949, țările din Europa Centrală și de Est au fost printre primele care au pus bazele unor relații diplomatice cu Noua Chină și de atunci ne-au oferit sprijinul lor neprețuit. Și în ultimii peste 60 de ani relațiile noastre de prietenie au trecut prin testele, prin probele reprezentate de schimbarea peisajului internațional și au devenit și mai puternice în timp. Recent, legăturile noastre economice și comerciale au trecut prin testele crizei financiare internaționale și ale crizei creditelor la nivel european și s-au pus bazele unor noi linii de cooperare", a susținut premierul chinez.

Șeful Executivului de la Beijing a vorbit și despre relația economică a țării sale cu statele din Europa Centrală și de Est.

"În 2012, volumul comerțului a depășit 50 miliarde de dolari americani pentru al doilea an consecutiv, iar investițiile acumulate au ajuns la aproape 5 miliarde de dolari. Gospodăriile din China au devenit din ce în ce mai familiarizate cu produsele din regiune, fie produse lactate, carne și altele. Companiile chineze sunt din ce în ce mai interesate de investițiile și de deschiderea de companii în țările din regiune. Europa și Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare partener comercial al Chinei. Ca parte a comerțului dintre UE și China, schimburile comerciale reprezintă 10%, dar asta înseamnă că avem un potențial important pentru evoluții viitoare", a explicat Li Keqiang.

Premierul chinez este de părere că lumea trece prin schimbări complexe și revenirea economiei globale a fost un proces deloc ușor.

"Pe măsură ce economiile dezvoltate încep să arate multe semne de îmbunătățire, economiile emergente sunt supuse unor presiuni. Este important să luăm măsuri împotriva protecționismului comercial. China are o politică constantă de a trata toate țările egal, fie mari, fie mici. Am avut discuții aprofundate privind măsurile ce vizează consolidarea cooperării la nivel practic și acestea vizează unele rezultate care să fie benefice pentru ambele părți și o dezvoltare comună. În această zi vom vom face publice liniile directoare pentru cooperare de la București și pentru a putea pune în aplicare acest pachet cu succes și pentru a realiza progres pe toate dimensiunile, la toate nivelurile", a mai spus premierul chinez.

Premierul Victor Ponta şi premierul chinez Li Keqiang i-au primit, în această dimineaţă, la Palatul Parlamentului, pe şefii de guverne care participă la Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.


×