Premierul Dacian Cioloş a anunţat duminică, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, că a decis să doneze salariul său din luna aprilie campaniei pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi.
"A început campania pentru Cuminţenia Pamântului a lui Brâncuşi. În ce mă priveste, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi e şi al meu!", spune Cioloş, în mesajul său.
Guvernul şi Ministerul Culturii au lansat oficial joi, 19 mai, campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului".
Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, campania se va derula până pe 30 septembrie şi are nevoie de un sprijin cât mai larg, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Ateneului Român.
Guvernul precizează că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte naţionale menite să întărească solidaritatea dintre stat şi societate, scopul său fiind recuperarea unei componente a identităţii culturale autohtone.
"Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice", precizează Guvernul.
Astfel, campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei "Cuminţenia Pământului" urmăreşte să atragă contribuţiile românilor interesaţi de recuperarea patrimoniului naţional. Este necesară strângerea sumei de şase milioane de euro până pe data de 30 septembrie, pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvern, se mai spune în comunicat.
Executivul mai afirmă că, după ce mai multe opere ale lui Brâncuşi au fost achiziţionate în ultimii ani de proprietari privaţi, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibilă publicului larg şi iubitorilor de artă.
Donaţiile cetăţenilor şi ale persoanelor juridice direct în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii vor beneficia de facilităţi fiscale, potrivit OUG nr. 10, publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie. În cazul în care campania nu va fi una de succes, fiecare donaţie va fi returnată contributorilor, precizează Guvernul.
Primele rezultate ale campaniei vor fi făcute publice la 1 iunie, iar periodic, în zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, sumele strânse până în acel moment vor fi date publicităţii, se arată în comunicatul Guvernului.
Sursa: AGERPRES