x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Emil Boc prezintă planul de guvernare în Camera Deputaţilor şi în Senat

Premierul Emil Boc prezintă planul de guvernare în Camera Deputaţilor şi în Senat

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00
Premierul Emil Boc prezintă planul de guvernare în Camera Deputaţilor şi în Senat

Emil Boc va prezenta şi lista miniştrilor propuşi de coaliţia guvernamentală să facă parte din Cabinetul său. Şedinţa Parlamentului va începe la ora 15,00, iar votul va fi secret, cu bile, arată Agerpres. Miniştrii desemnaţi de PD-L şi Alianţa PSD+PC au fost validaţi sâmbăta trecută în comisiile de specialitate ale legislativului.Toţi cei 20 de viitori membri ai Guvernului au primit aviz favorabil.



Primul validat de parlamentari a fost ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, care a primit aviz favorabil de la comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Acesta a fost validat cu 21 de voturi ''pentru'', şase deputaţi şi senatori pronunţându-se împotriva candidatului. În Cabinetul Boc urmează să deţină funcţia de vicepremier, fiind validat de comisiile de economie din Parlament social-democratul Dan Nica, cu 28 de voturi ''pentru'', un vot ''împotrivă'' şi 3 abţineri. Nominalizarea sa fusese anterior validată şi de Comisiile reunite de politică externă, cu 19 voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

Şi ministrul desemnat pentru a ocupa fotoliul de la Transporturi, democrat-liberalul Radu Berceanu a trecut de comisiile reunite pentru industrii şi servicii ale Parlamentului, cu 40 de voturi ''pentru'', opt ''împotrivă'' şi o abţinere. Democrat-liberalul Adriean Videanu a primit, de asemenea, încrederea parlamentarilor din comisiile reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare ale Legislativului, cu 49 de voturi ''pentru'' şi şase abţineri, pentru a deţine în următorii patru ani portofoliul de la Economie. Şi colegul său de partid Gheorghe Pogea a convins, după audieri, membrii Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului să-l valideze pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, candidatura sa trecând cu 31 de voturi ''pentru'' şi opt ''împotrivă''.

Ministrul de Externe desemnat Cristian Diaconescu a fost avizat favorabil de membrii Comisiilor de politică externă din Camera Deputaţilor şi Senatului, primind 22 de voturi ''pentru'', doar trei parlamentari abţinându-se de la vot. Membrii comisiilor pentru învăţământ s-a pronunţat, la rândul lor, pentru validarea în funcţie a social democratei Ecaterina Andronescu, pentru a merge la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu 33 de voturi ''pentru'' şi cinci ''împotrivă''. Şi social-democratul Marian Sârbu a primit ''undă verde'' de la colegii săi din comisiile reunite de muncă, pentru a ocupa fotoliul de la ministerul Muncii, cu 29 de voturi ''pentru'' şi patru '' împotrivă''.

O figură aparte în Guvernul Boc, fostul liberal Cătălin Predoiu a trecut şi el de comisiile juridice din Legislativ, primind astfel acceptul senatorilor şi deputaţilor jurişti pentru a-şi continua mandatul de la Justiţie. Au fost 42 de voturi pentru şi nouă împotrivă. Înainte de a intra la comisii, acesta a anunţat că s-a autosuspendat din PNL. Social-democratul Gabriel Oprea a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, cu 47 de voturi 'pentru' şi 11 'împotrivă', ce au aparţinut parlamentarilor PNL.

Ministrul desemnat pentru portofoliul Ministerului Agriculturii, social democratul Ilie Sârbu, a fost, validat de comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite pentru sănătate publică au întocmit în urma audierilor, un raport favorabil candidatului PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Ion Bazac. În favoarea acestuia au votat 16 parlamentari, şase s-au pronunţat ''împotrivă'', iar doi s-au abţinut. Ministrul desemnat la Ministerul Mediului, Nicolae Nemirschi, a primit, de asemenea, aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite, cu doar 5 voturi ''împotrivă''.

Un alt membru al Guvernului Boc propus pentru a prelua mandatul de ministru pentru relaţia cu Parlamentul şi care a primit acceptul de la comisiile juridice ale celor două Camere ale Legislativului a fost social democratul Victor Ponta. După audieri, acesta a fost validat cu 28 de voturi ''pentru'' şi 8 ''împotrivă''. Senatorii şi deputaţii din Comisiile reunite pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi cele ale drepturilor omului, au dat aviz favorabil pentru democrat-liberalul Theodor Paleologu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor, pentru el votând 31 de senatori şi deputaţi, iar şase, abţinându-se.

Şi social democratul Constantin Niţă a primit votul de încredere al parlamentarilor din comisiile reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare de specialitate din Legislativ, pentru a prelua frâiele de la ministerul pentru IMM-uri, cu 37 de voturi 'pentru' şi cinci abţineri. Democrat-liberala Monica Iacob Ridzi a convins, la rândul ei, senatorii şi deputaţii din comisiile de specialitate să o valideze la conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului, cu 30 de voturi ''pentru'', unu'' împotrivă'' şi trei abţineri.

Şi democrat-liberala Elena Udrea, propusă pentru portofoliul Turismului, a fost validată de comisiile de specialitate, primind 22 de voturi 'pentru', trei 'împotrivă' şi două abţineri, ca de altfel şi colegul ei de partid, Gabriel Sandu, la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Ultimul audiat şi validat de comisiile de specialitate din Legislativ a fost democrat-liberalul Vasile Blaga pentru ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

×