x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preoţii din Cluj protestează faţă de amenajarea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur

Preoţii din Cluj protestează faţă de amenajarea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur

10 Ian 2012   •   12:30
Preoţii din Cluj protestează faţă de amenajarea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur

Preotii a doua parohii din cartierul Manastur din Cluj-Napoca protesteaza fata de asocierea Primariei cu o firma pentru amenajarea unui crematoriu uman in acest cartier, credinciosii si locuitorii fiind chemati, miercuri, la un mars al tacerii.

Parohul bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Manastur, Dan Hognogi, a declarat ca locuitorii din cartierul Manastur au strans aproximativ cinci sute de semnaturi impotriva proiectului de amenajare a crematoriului care vor fi depuse la Primarie si Prefectura.

"Am fost luati prin surprindere de incheierea unui contract al Primariei de construire a unui crematoriu intr-o capela a cimitirului din apropierea bisericii "Adormirea Maicii Domnului", situata in cel mai mare cartier al Clujului, Manastur, care are peste 100.000 de locuitori. Ne-a mirat ca nici oamenii, nici biserica nu au fost consultati. BOR se opune incinerarii si construirii unui crematoriu, pentru ca trupul omului are o valoare inestimabila, trupul fiind templul Duhului Sfant. Nu putem accepta ca trupul omului chemat la Inviere sa fie incinerat. Enoriasii au strans circa 500 de semnaturi impotriva acestui proiect pe care le vom depune, impreuna cu un memoriu, la Primarie si la Prefectura, in timpul unui mars al tacerii care va fi organizat miercuri, ca protest fata de amenajarea crematoriului", a spus Hognogi.

La randul sau, preotul Calin Popovici de la Parohia "Sf. Evanghelist Ioan", din acelasi cartier, a facut apel "la o trezire civica si a constiintei religioase si la o solidaritate puternica a locuitorilor Clujului" si i-a indemnat sa participe in numar cat mai mare la marsul tacerii.

"Ar putea fi organizat chiar un referendum local pe tema amenajarii crematoriului, iar atunci cei din Primarie isi vor da seama ca sunt singuri in aceasta decizie", a spus Popovici.

"Marsul Tacerii", organizat de o fundatie a preotilor mai multor parohii si de deputatul independent Mircia Giurgiu, va incepe, miercuri, incepand cu ora 12.00, si va porni de la biserica "Adormirea Maicii Domnului" prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pana la Primarie si la Prefectura.

Reprezentantul unei asociatii de proprietari din cartierul Manastur, Emil Stetcu, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca locuitorii reclama locul de amplasare a viitorului crematoriu, si nu utilitatea sa.

"Locuinta cea mai apropiata de viitorul crematoriu este la 35 de metri, in zona fiind si cateva gradinite si crese. Acest crematoriu poate duce la emanatii de dioxid de sulf care produc infectii ale tractului respirator dar si emanatii de mercur. Toate noxele ar putea fi duse de vant in centrul municipiului Cluj-Napoca", a spus Stetcu.

Potrivit acestuia, locuitorii din Manastur propun Primariei amplasarea crematoriului intr-o zona nelocuita la cel putin 1-2 kilometri de cea mai apropiata locuinta, dar si organizarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.

Pe de alta parte, seful Biroului Mass Media din Primarie, Iulia Persa, a declarat ca primarul interimar Radu Moisin a solicitat un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sanatate Publica, aflat in subordinea Institutului National de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, "cu privire la riscurile de sanatate publica pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman in incinta cimitirului Manastur, aflat in proximitatea celui mai mare cartier rezidential din municipiu".

"Pana la obtinerea unui punct de vedere scris, oficial, demersurile administrative legate de aceasta problema se suspenda, urmand sa fie prezentata o informare in sedinta de plen a Consiliului Local Cluj-Napoca", a afirmat Persa.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, in sedinta din 18 octombrie 2011, un proiect de hotarare privind asocierea cu SC RDK Cremation in vederea amenajarii unui crematoriu uman in incinta cimitirului din cartierul Manastur.

Prin hotarare, societatea in cauza se obliga sa achite Primariei Cluj-Napoca o suma de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.

Proiectul de hotarare a fost adoptat cu 19 voturi "pentru", din partea consilierilor PDL si UDMR, fiind inregistrate patru abtineri din partea alesilor din PNL si PSD.

×