x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preotul Visarion Alexa a recunoscut agresiunea sexuală. Ce sancțiuni i-a aplicat Patriarhia Română

Preotul Visarion Alexa a recunoscut agresiunea sexuală. Ce sancțiuni i-a aplicat Patriarhia Română

23 Sep 2022   •   11:26
Preotul Visarion Alexa a recunoscut agresiunea sexuală. Ce sancțiuni i-a aplicat Patriarhia Română
Sursa foto: Fb Preot Visario Alexa

Preotul Visarion Alexa a recunoscut în fața Comisiei de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor că a agresat sexual o femeie, faptă pentru care a fost reţinut pentru 24 de ore. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, într-un comunicat.

Preotul „a recunoscut fapta incriminată, refuzând să ofere însă detalii amănunțite, susținând că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații”. 

Vasile Bănescu a anunțat și măsurile luate de Arhiepiscopie, până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească:

- suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția de a oficia orice serviciu religios)

- retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ)

- obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

„Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, mai scrie în comunicat.

Preotul Visarion Alexa, declaraţie personală în faţa Comisiei de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor

Stenograme din dosarul lui Visarion Alexa:

Preot: Ți-a fost rău?

Victimă: Cum adică?

Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.

Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare

Preot: Te deranjează că te-am atins?

Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?

Preot: Ca prieten…

Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?

Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu.

Din discuţie reiese că agresiunea sexuală s-ar fi petrecut în timpul spovedaniei de la Biserica "Pogorârea Sfântului Duh", după ce femeia s-ar fi destăinuit în legătură cu o problemă personală care o supăra.

Stenograme incendiare în dosarul preotului Visarion Alexa. Victima l-a înregistrat după incident

Stenograme din dosarul lui Visarion Alexa:

Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…

Preot: E un gest de afecțiune, nu inventar.

Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.

Preot: Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.

Sursa Romania Tv

După prelucrarea înregistrării, părintele a fost ridicat de anchetatori şi dus la audieri.

Pasaj din referatul procurorilor:

”Tricoul persoanei vătămate s-a ridicat, moment în care i-a atins pielea în zona lombară, a mângâiat-o pe spate, pe sub tricou, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei".

Din referat mai reiese că între cei doi exista o prietenie de mai multe luni.

Telefoanele celor doi au fost ridicate pentru a analiza şi discuţiile anterioare agresiunii sexuale.

Preotul Visarion Alexa a fost reţinut şi ulterior plasat sub control judiciar, fiind acuzat de agresiune sexuală.

×
Subiecte în articol: visarion alexa