x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prerogativele mitropolitului Bartolomeu, preluate de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul

Prerogativele mitropolitului Bartolomeu, preluate de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul

17 Ian 2011   •   10:10
Prerogativele mitropolitului Bartolomeu, preluate de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul
Sursa foto: Dan Marinescu /Jurnalul National

Prerogativele mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, au fost preluate pe durata internării acestuia într-un spital din Viena de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, care va gestiona activitatea curentă a instituţiei, fără a avea drept să decidă asupra schimbării sau mutării personalului clerical.

Reprezentanţi ai Mitropoliei au declarat, astăzi, că, dacă durata şederii IPS Bartolomeu în Austria se va prelungi foarte mult, Consiliul Eparhial, alcătuit din 11 membri, va decide alte măsuri.

"Prerogativele mitropolitului Bartolomeu pe durata internării la Viena au fost preluate de episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, care va gestiona activitatea curentă, dar nu are dreptul să decidă asupra schimbării sau mutării personalului clerical, atribut pe care îl are numai mitropolitul. În cazul în care această şedere se va prelungi foarte mult, se va întruni Consiliul Eparhial al Mitropoliei Clujului, pentru a decide ce este de făcut”, au declarat reprezentanţii instituţiei, citaţi de Mediafax.

Mitropolitul Clujului a fost transportat, vineri seară, cu o aeronavă, la Clinica AKH din Viena.

IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena după ce medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unde mitropolitul era internat din 22 decembrie, i-au recomandat un examen de specialitate de maximă siguranţă, care nu poate fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Conform acestuia, examenul de specialitate pe care IPS Bartolomeu Anania îl va face în Clinica AKH din Viena este pentru probleme cardiologice.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, primeşte tratament pentru o pneumonie la Clinica AKH din Viena, iar o decizie privind o posibilă intervenţie chirugicală pentru problemele cardiace de care suferă va fi luată luni.

"IPS Bartolomeu Anania este acum în investigaţii sub directa supraveghere a profesorilor Günther Laufer, chirurg cardiovascular, şi a lui Gerald Maurer, medic cardiolog. O decizie privind o posibilă intervenţie chirurgicală sau conduita terapeutică viitoare vor fi luate luni", declara profesorul Lucan.

Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani.

×