x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa din Franţa, despre "salutul românesc": Autorităţile pot reprima rasismul, dar nu o fac

Presa din Franţa, despre "salutul românesc": Autorităţile pot reprima rasismul, dar nu o fac

23 Apr 2010   •   00:00
Presa din Franţa, despre "salutul românesc": Autorităţile pot reprima rasismul, dar nu o fac

Părerile opiniei publice franceze referitoare la momentele umoristice promovate de televiziunile locale sunt împărţite. Dacă o parte dintre francezi consideră că acestea sunt foarte amuzante, alţii sunt de părere că graniţa bunului simţ a fost depăşită şi că multe dintre scenetele promovate sunt rasiste, homofobe şi au un caracter jignitor.



În urma difuzării materialului referitor la deja celebrul "salut românesc", ziarul francez Le Post a publicat pe pagina sa de internet un material în care critică gestul umoristului Jonathan Lambert.

Publicaţia franceză remarcă faptul că Franţa are la dispoziţie atât mecanismele oficiale, cât şi autorităţi administrative independente, care sunt capabile să reprime astfel de comportamente rasiste. Cu toate acestea, nu o fac. Mai multe asociaţii care luptă împotriva rasismului condamnă ignoranţa autorităţilor franceze în acest sens.

Potrivit jurnaliştilor Le Post, citaţi de Antena3, asocierea cuvântului român cu ţigan şi cu cerşetor reprezintă în mod clar o insultă. Asemenea clişee promovate de mass media franceză ajung să influenţeze comportamentul populaţiei. Televiziunea France 2, care aparţine serviciului public, ar trebui să respecte neutralitatea informaţiilor, au adăugat jurnaliştii francezi.

Se pare că umoriştii nu mai sunt capabili să-i facă pe alţii să râdă decât dacă insultă o comunitate sau alta, adăugă jurnaliştii Le Post, care mai spun că televiziunile nici măcar nu-şi cer scuze după difuzarea unor materiale ofensatoare.

ROMÂNII, IRONIZAŢI DE UN COMEDIANT FRANCEZ



Într-o emisiune difuzată pe 17 aprilie, umoristul Jonathan Lambert a ironizat românii. El a spus că vrea ca, la finalul reprezentaţiei sale, să aducă un ultim omagiu în semn de mulţumire pentru faptul că a fost invitat în fiecare emisiune. Lambert a spus că omagiul se referă la prezentarea "salutului românesc", un gest executat cu palma întinsă, în semn de cerşit.

Ambasada României din Franţa a reacţionat la "salutul românesc". "Noi am trimis scrisori de protest, în care am cerut prezentarea de scuze şi sancţionarea persoanelor responsabile la preşedintele France Television. Am sesizat şi consiliul suprem al audiovizualului din Franţa", a declarat Roxana Iftimie, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Franţa.

Deocamdată, ambasada nu a a primit niciun răspuns. Însă momentul "de umor" de la televiziunea franceză poate fi sâmburele unui mega-scandal. Mai ales că nu a fost o gafă întâmplătoare, ci o scenă atent pregătită. S-a văzut clar atunci când tot publicul, fără să fie invitat, s-a ridicat în picioare şi l-a imitat pe comediant.

×
Subiecte în articol: observator