x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională: CCR a răsturnat situaţia politică din România

Presa internaţională: CCR a răsturnat situaţia politică din România

de Istvan Deak    |    21 Aug 2012   •   16:39
Presa internaţională: CCR a răsturnat situaţia politică din România

Presa internationala a reactionat imediat la decizia Curtii Constitutionale din Romania de invalidare a referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu din 29 iulie, titrand la unison ca acesta din urma "isi salveaza scaunul" si ramane sef al statului. Titlul cel mai concentrat l-a oferit site-ul ungar barikad.hu: "Este oficial: Basescu ramane.'

"Curtea Constitutionala a invalidat, marti, referendumul privind suspendarea presedintelui roman de centru-dreapta Traian Basescu, acesta ramanand in functia de sef al statului. Decizia Curtii ar urma sa puna capat celei mai grave crize politice traite de Romania de la inlaturarea dictaturii comuniste, in urma cu 23 de ani', scrie agentia France Presse, care prezinta sI o cronologie a acestei crize.

Televiziunea germana de stiri n-tv vorbeste despre "triumful tarziu al lui Traian Basescu. Judecatorii CCR pun capat luptei din Romania. De saptamani bune se razboiesc pentru putere fortele politice din Romania. Referendumul pentru destituirea presedintelui a esuat, insa premierul Ponta a avut dubii asupra numarului real de alegatori cu drept de vot. Decizia finala a apartinut CCR, care a pus punct in lupta pentru putere invalidand referendumul controversat. Prin aceasta decizie, criza de stat pare sa fi ajuns la final, chiar daca rivalitatea dintre Basescu si Ponta va ramane neschimbata'.

Associated Press relateaza ca decizia Curtii ii deschide calea presedintelui Basescu de a se intoarce la postul sau, aceasta fiind cea mai recenta runda din batalia pentru putere dintre Guvernul de stanga si presedintele populist de centru-dreapta. Stirea AP a fost preluata rapid de numeroase ziare si posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar si de cotidianul britanic The Guardian.

In Germania, stern.de scrie: "Traian Basescu ramane presedintele Romaniei. CCR a decis cu o majoritate legala invalidarea referendumului pentru inlaturarea controversatului sef de stat. Decizia a venit in urma unui vot 6 la 3, suficient pentru solutionarea unei astfel probleme. La inceputul lunii iulie Traian Basescu a fost suspendat, iar referendumul din data de 29 iulie nu a atins cvorumul necesar pentru validare, in ciuda faptului ca 87% dintre cei prezenti la vot au optat pentru destituirea presedintelui. A urmat un intreg scandal in jurul listelor electorale, aproape 3,5 milioane de persoane urmau sa fie radiate pe motiv ca au domiciliul in strainatate sau ca au cartile de identitate expirate. S-a dorit diminuarea numarului real de alegatori, astfel incat cvorumul sa fie atins si referendumul validat'.

Der Spiegel anunta: "Decizie la Bucuresti: destituirea presedintelui a esuat'. Si comenteaza ca, "pentru moment, lupta dintre Guvernul roman si Opozitie s-a incheiat. CCR a votat in favoarea lui Traian Basescu, in timp ce rivalul sau, premierul Victor Ponta, a esuat. Romania a fost paralizata saptamani intregi de lupta pentru putere dintre tabara presedintelui Basescu si cea a premierului Ponta. Prim-ministrul ii reproseaza in continuare presedintelui incalcari grave ale Constitutiei.'

In opinia Financial Times Deutschland, "Curtea Constitutionala nu s-a lasat intimidata si l-a sustinut pe Traian Basescu. CCR a decis invalidarea referendumului si repunerea in functie a presedintelui suspendat'.

Agentia Reuters il citeaza pe judecatorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor ca decizia a fost luata cu "o majoritate legala de 6 la 3".

Potrivit BBC, acesta decizie de invalidare a referendumului, din cauza neintrunirii pragului de participare de 50 la suta, prejudiciaza eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Basescu, un rival de temut.

Tageszeitung/ Tagesspiegel anunta: "Presedintele ramane. CCR a rasturnat situatia politica din Romania. Cu o decizie de 6 la 3, judecatorii au decis sa il repuna in functie pe Traian Basescu'.

Televiziunea germana ARD anunta, la randul ei: "Presedintele roman ramane in functie. Dupa o lupta pentru putere ce a paralizat luni intregi Romania, CCR a decis invalidarea referendumului', iar cotidianul Berliner Morgenpost comenteaza: "In ciuda deciziei CCR, nu se zareste la orizont un final al luptei pentru putere din Romania.'

"Traian Basescu scapa de suspendare", scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul sau de Internet, dupa ce in cursul diminetii de marti acelasi post anunta ca "CCR este asteptata sa-l repuna in functie pe Basescu', ca si cand rezultatul votului judecatorilor era cunoscut de jurnalistii acestuia.

Cotidianul francez Le Monde titreaza ca "presedintele Basescu isi salveaza scaunul", ca si postul France 24, in timp ce Le Parisien, Le Nouvel Observateur, L'Express scriu ca "Basescu scapa de destituire', in timp ce site-ul come4news.com comenteaza ca "Basescu va fi reinstalat, dar sfarstul crizei este foarte incert'.

Pentru postul de televiziune francez TF1, titlul stirii este unul simplu:'Presedintele Basescu ramane...presedinte'. Potrivit TF1, "fostul capitan de marina, el isi va incheia, deci, mandatul legal, care merge pana in 2014. El supravietuieste astfel celei de-a doua tentative de destituire, prima avand loc in 2007, in cursul primului sau mandat'. "Totusi, el revine slabit la Cotroceni, pentru ca peste sapte milioane de persoane au votat impotriva lui, rezultat al unei cure de austeritate draconice, pe care a sustinut-o total in 2010. El va trebui sa continue coabitarea cu Guvernul de centru-stanga al premierului Victor Ponta, care se afla la originea acestei proceduri de destituire. Dar confirmarea lui Basescu in postul de presedinte marcheaza si un esec al Uniunii Social-Liberale (USL)', mai comenteaza TF1.

Pentru jurnalistii germani de la suddeutsche.de, "CCR confirma ramanerea in functie a lui Basescu. Astfel lupta pentru putere dintre presedinte si premier poate sa continue. Evenimentele de la Bucuresti au trezit ingrijorari legate de starea democratiei in tara est-europeana la doua decenii de la caderea regimului ceausist. Ponta ii reproseaza lui Basescu imixtiuni in justitie si incalcarea grava a Constitutiei. Pe de alta parte, UE a criticat demersurile premierului Ponta. Prim-ministrul a anuntat deja ca va respecta decizia CCR indiferent care va fi aceasta'.

Pentru Bild, "totul ramane cum a fost. Basescu revine in functie, dupa decizia CCR de a invalida referendumul pentru destituirea presedintelui. Referendumul s-a dovedit un demers inutil'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung/ Frankfurter Rundschau noteaza: "Basescu ramane in functie dupa decizia CCR. Luptele politice interne din Romania pot continua'.

Cotidianul german Die Welt titreaza:' Dupa lupte politice interne interminabile, Traian Basescu ramane presedintele Romaniei'.

Tot din Germania, Handelsblatt afirma: "Basescu poate continua ce a inceput. Aceasta a fost decizia CCR. Ponta a esuat in demersul sau de a-l elimina din viata politica pe Traian Basescu'.

Der Standard, cotidian din Austria, observa: "Basescu ramane presedinte, luptele politice vor continua, insa acuzatiile legate de o lovitura de stat trebuie sa inceteze.'

Pentru Die Presse, "CCR a invalidat referendumul pentru destituirea presedintelui fara popularitate. Judecatorii l-au reinvestit in functie pe Traian Basescu, desi 87% dintre cei prezenti la vot au sustinut debarcarea sa.'

Wirtschaftsblatt scrie ca "dupa trei saptamani de tergiversari, CCR a decis in favoarea presedintelui Basescu si l-a repus in functie. Chiar si asa, toata lumea este constienta la Bucuresti ca USL nu va coopera cu Traian Basescu pana la finalul mandatului sau prezidential, care se incheie in 2014, chiar daca ambele tabere au dat semnale de coabitare. USL ar mai fi avut o sansa daca CCR nu ar fi reusit sa dea un verdict cu o majoritate de doua treimi din voturi. Atunci mingea ar fi revenit in curtea Parlamentului.'

Wiener Zeitung stie: "CCR a decis invalidarea referendumului, Basescu revine in functie, iar lupta dintre presedinte si Guvern poate continua.'

Pentru Kleine Zeitung, insa, este: "Victorie de etapa pentru Basescu in lupta dintre presedinte si premier.'

In Ungaria, Magyar Nemzet noteaza: "A esuat tentativa social-liberala de a scapa de presedintele Traian Basescu. Cvorumul pentru validarea referendumului nu a fost atins, acesta fiind motivul invocat de CCR pentru invalidarea referendumului. Guvernul a incercat sa schimbe soarta referendumului si a contestat listele electorale invechite, insa fara folos. Presedintele interimar, Crin Antonescu, a acceptat decizia CCR. Basescu le-a multumit maghiarilor pentru boicot, in timp ce USL arunca vina pentru esecul referendumului in curtea maghiarilor.'

Nepszabadsag anunta: "Au reinceput protestele stradale la Bucuresti. CCR a decis: Basescu ramane presedinte.'

Nepszava aduce stirea: "Decizie CCR: seful de stat nu poate fi inlaturat. Peste 200 de persoane protesteaza in fata sediului CCR din Bucuresti, solicitand validarea referendumului.'

Magyar Hirlap observa ca "desi peste 8,5 milioane de romani s-au prezentat la referendum si au votat in majoritate covarsitoare pentru destituirea presedintelui, CCR a decis invalidarea referendumului si reinstalarea lui Traian Basescu in functia de presedinte.

Echo TV, tot din Ungaria, titreaza: "Veste proasta pentru Ponta, veste buna pentru Basescu: presedintele ramane in functie. Presedintele interimar, Crin Antonescu, il considera pe Traian Basescu un presedinte nelegitim.'

Merita amintit faptul ca imediat dupa referendum, jurnalistii germani de la n-tv scriau, intr-un articol intitulat "Teatru politic in Romania - Basescu va actiona impotriva adversarilor', ce va urma dupa reintoarcerea presedintelui suspendat in fotoliul prezidential. "Romania nu mai scapa de atacuri negative in presa internationala. Un fost premier incearca se sinucida, actualul premier este acuzat de plagiat, iar presedintele suspendat urmeaza sa isi afle soarta dupa un referendum de destituire. Basescu supravietuieste referendumului, insa problemele tarii continua si se pregateste un nou camp de lupta. Dupa referendumul esuat, Ponta a dat asigurari ca si-a invatat lectia si nu doreste o continuare a confruntarilor cu Basescu, ba chiar s-a aratat deschis unei coabitari, dar 'e nevoie de doi pentru a dansa tango''. Basescu a anuntat consecinte pentru cei care au plus la cale lovitura de stat impotriva sa. A facut apel la institutiile statului sa ia masuri impotriva acestora, insa nu a precizat care vor fi demersurile juridice concrete. In replica, Ponta a promis ca va apara romanii de pagubele produse de Basescu si profitorii sai. Ne putem astepta la o intensificare a luptei politice din Romania, care va duce la o blocare a tarii pana la alegerile parlamentare. Asta in conditiile in care tara are o sumedenie de probleme economice de rezolvat: lipsa de incredere a investitorilor, functionarii si pensionarii nemultumiti, dar si o infrastructura deficitara. Reforma justitiei va deveni noul camp de lupta, lipsa ei a dus deja la o amanare a aderarii la Spatiul Schengen. '

"Problema in Romania este ca nici Basescu, nici Ponta nu dispun de o sustinere suficienta in randul populatiei. Basescu este detestat pentru masurile de austeritate adoptate de Guvernul sau si nu mai este considerat nici macar locomotiva PDL. Din punct de vedere formal, Basescu este deja un lider pe final de cariera. La finalul lui 2014, el nu va mai avea dreptul sa candideze. In interiorul PDL au condus pana acum oameni de afaceri controversati, iar partidul incearca acum o fuziune cu Miscarea de Centru-Dreapta', scriau jurnalistii de la n-tv. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×