x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internațională despre alegeri

Presa internațională despre alegeri

12 Dec 2016   •   22:04
Presa internațională despre alegeri
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Partidul Social Democrat din România a obținut o victorie lejeră la alegerile parlamentare, urmând a reveni la putere la un an după ce fostul său premier a fost nevoit să demisioneze din cauza nemulțumirii publice în urma tragediei de la „Colectiv”, a comentat, luni, presa internațională, care mai scrie că rezultatul scrutinului este o lovitură dură pentru președintele Iohannis și pentru Partidul Național Liberal.

„Alegerile legislative din România s-au încheiat cu o mare victorie a social-democraților, care au obținut peste 45% din voturi", relatează RFI. „Liberalii președintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloș pentru a obține majoritatea parlamentară, au fost învinși dur de social-democrați (…) La un an de la accidentul din clubul «Colectiv» și de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forța sa", a mai precizat RFI.

„După incendiul de la «Colectiv» și protestele care au urmat și au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziție nu pare să fi știut să se sprijine pe acea nemulțumire a societății civile pentru a propune un proiect politic seducător", notează și Le Monde.

„Social-democrații din România au câștigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulțumirea publică a determinat demisia premierului lor", comentează și Bloomberg. Publicația mai scrie că rezultatul obținut de PSD și de aliatul lor ALDE „le va oferi celor două partide o majoritate fermă" în parlament.

Wall Street Journal comentează că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, „învingând o nouă coaliție de partide reformiste" cu electorat tânăr și din mediul urban, partide care au sperat să facă din România „un exemplu în lupta împotriva corupției". Prezența la vot pare să fi fost foarte scăzută, „ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia și Croația, unde partidele de opoziție au încercat să mobilizeze votanții tinerii și cosmopoliți, în parte pentru că mulți dintre ei au plecat pentru piețe ale muncii mai bogate din vestul Europei", mai scrie Wall Street Journal. „Pe un fond de apatie și în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%", a notat și AFP.

 

The Guardian scrie că Liviu Dragnea a promis că România își va respecta angajamentele internaționale strategice și economice, iar Euronews evidențiază performanța USR.

 

×