x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa occidentală scrie despre DD, “populistul”, “Berlusconi de România”, “magnatul” care nu şi-a reparat dinţii stricaţi

Presa occidentală scrie despre DD, “populistul”, “Berlusconi de România”, “magnatul” care nu şi-a reparat dinţii stricaţi

de Istvan Deak    |    08 Dec 2012   •   15:39
Presa occidentală scrie despre DD, “populistul”, “Berlusconi de România”, “magnatul” care nu şi-a reparat dinţii stricaţi
Partidul lui Dan Diaconescu stârneşte curiozitatea jurnaliştilor străini, cu ocazia alegerilor legislative

“Fur mai puţin decât ceilalţi”: cu acest ciudat slogan îşi cheamă alegătorii un candidat ecologist care se prezintă la legislativele de duminică din România, notează, uluit, corespondentul agenţiei France Presse la Bucureşti, care a transmis zilele acestea mai multe comentarii referitoare la scrutinul din 9 decembrie. Şi adaugă: partidele politice sunt acuzate că susţin persoane cu integritatea discutabilă.

“Şeful partidului cotat ca al treilea în sondajele de opinie, Dan Diaconescu,  patron de televiziune, nu are nicio problemă în a se prezenta drept un campion al luptei anticorupţie, deşi el însuşi este acuzat de corupţie. Cele două coaliţii concurente, Uniunea Social-Democrată (USL) şi Alianţa pentru o Românie Dreaptă (ARD), au fost şi ele afectate de câte un scandal în plină campanie electorală. USL a dat asigurări că este intransigentă când vine vorba despre un om politic care a primit un verdict definitiv şi irevocabil din partea justiţiei, reamintind prezumţia de nevinovăţie până în acel moment”, scrie AFP, care adaugă că “ARD nu a răspuns întrebărilor AFP pe această temă”.

Un fel de Oprah Winfrey a României

 ”Magnatul media, care conduce un Rolls Royce alb, arată ca un vânzător de maşini uzate în jacheta sa violet strălucitoare și promite să creeze mii de locuri de muncă, a ajuns un jucător cheie în alegerile parlamentare aprig contestate”, scriu jurnaliştii de la The Huffington Post despre populistul Dan Diaconescu, al cărui partid pare a se clasa al treilea in alegerile de duminică. Șeful OTV este un fel de Oprah Winfrey al României, in opinia autorilor. “Oamenii se agaţă de mine ca şi cum aş fi singura lor speranţă”, a declarat Dan Diaconescu într-un interviu din această săptămână pentru The Associated Press, după ce a condus şase ore venind din săracul oraş minier Târgu Jiu, unde candidează pentru un loc Parlament, explică sursa citată. “Ei spun că sunt singurul care îi poate salva din sărăcie, îmi atribuie calităţi pe care nu le am sau mă consideră un fel de Mesia, un salvator al României”, a mai spus el. Jurnaliştii occidentali îl compară pe celebrul DD cu celebra realizatoare de emisiuni americană pentru că şi-a câştigat admiraţia de la oamenii de rând ca un fel de Oprah Winfrey. ”Un bărbat cu origini modeste care a făcut bine şi nu şi-a uitat rădăcinile. Deşi conduce o maşină de lux, nu şi-a reparat niciodată dantura stricată şi este extrem de tăcut în privinţa vieţii personale şi a bunurilor sale”, scrie Huffington Post.

“Vor continua ciocnirile”

“O victorie a coaliţiei USL va conduce probabil la continuarea ciocnirilor cu Traian Băsescu, pe care USL a încercat fără succes în vară să-l demită motivând că şeful statului şi-a depăşit autoritatea. Traian Băsescu a fost susţinut la acea vreme de către oficiali UE, care au criticat dur Guvernul şi majoritatea de guvernământ pentru că ar fi încercat să submineze autoritatea Curţii Constituţionale, însă este puţin probabil că şeful statului va mai primi un sprijin similar în cazul în care va iniţia ostilităţi după alegeri prin numirea unui alt politician USL, altul decât Victor Ponta, în funcţia de premier”, comentează şi The Sofia Globe. “În pofida poziţiei sale puternice în sondajele de opinie, Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PPDD), care combină retorica naţionalistă cu promisiuni electorale de stânga populiste (dubioase din punct de vedere economic), nu va reprezenta probabil o provocare serioasă în pofida unei campanii electorale furtunoase. Se aşteaptă însă ca Uniunea Democrată Maghiară (UDMR) să câştige mai multe locuri datorită numărului de colegii electorale unde maghiarii reprezintă majoritatea populaţiei”, adaugă publicaţia citată.

Nepszava: “ARD nu s-a dovedit o mişcare câştigătoare”

Cotidianul ungar Nepszava remarcă iminentul eşec al ARD la alegerile legislative de duminică. “Sondajele indică o victorie a USL cu aproape 60-62%. Înfiinţată sub steagul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, ARD nu s-a dovedit o mişcare câştigătoare, PDL-ul lui Băsescu şi cele două formaţiuni mici nu vor depăşi împreună 17-19%. Asta în condiţiile în care PDL avea aproape 20% după reîntoarcerea lui Băsescu în fotoliul prezidenţial. Alianţa dintre PDL şi cele două partide mai mici a dus la apariţia unui logo şi a unui nume necunoscute, rezultatele urmând să fie catastrofale. Partidul de televizor PP-DD se poate mulţumi cu 10-12%. Succesul lui PP-DD este dat de televiziunea tânărului miliardar Dan Diaconescu, OTV. Deşi are o doctrină

populistă, partidul nu poate fi catalogat de extremă-dreapta. În zona maghiară, doar UDMR mai are şanse să acceadă în Parlament, deşi partidul lui Tokes, PPMT, periclitează pragul de 5%. Sondajele indică un scor la limită, riscul ca reprezentarea maghiară să lipsească din Parlament este cât se poate de mare”, scrie Gal Maria în Nepszava.

Szasz Jeno a întors armele

Declaraţiile fostului preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, au creat vâlvă în presa maghiară şi ungară. În luna octombrie, premierul Viktor Orban l-a numit pe Szasz în fruntea Oficiului pentru Strategia Naţională din cadrul Guvernului ungar, cu rang de secretar de stat. Cunoscut ca un adversar înverşunat al UDMR, Szasz a declarat la începutul acestei săptămâni că maghiarii din România trebuie să opteze pentru răul mai mic, adică pentru UDMR. “Se vor pierde voturile date unui partid care nu ajunge în Parlament. PPMT nu va ajunge în Parlament, astfel că voturile date PPMT vor întări doar formaţiunile politice româneşti”, a spus Szasz la postul de televiziune ungar Duna TV.

“România va putea avea un Guvern puternic, cu o largă majoritate în Parlament, iar cel care îl va conduce va fi după toate probabilităţile actualul premier Victor Ponta, scrie Osservatorio Balcani e Caucaso într-un articol semnat de Daniela Mogavero. “Elementele de surpriză vor fi foarte puţine, cu excepţia noii figuri emergente în politica românească, Dan Diaconescu, al cărui partid se va situa pe poziţia a treia, chiar dacă scopul magnatului este de a avea o carieră politică similară cu cea a lui Silvio Berlusconi”, declară politologul Alexandru Radu, citat de publicaţia amintită. “Indiferent de rezultatul PP-DD, intrarea acestei formaţiuni în Parlament va fi o noutate: primul partid de la căderea comunismului încoace care, imediat după ce a fost creat, reuşeşte să obţină locuri în Parlamen”', subliniază politologul român. “În plus, Diaconescu ar putea spera să joace un rol în cazul unei majorităţi relative a USL: 'PP-DD ar putea fi un partid-cheie pe care să se bazeze formarea majorităţii parlamentare, chiar dacă orice aliat va trebui să explice ulterior alegătorilor săi alianţa cu un partid populist precum cel al lui Diaconescu. Rolul de ac al balanţei a revenit prin tradiţie URMR, un partid cu mai multă experienţă şi respectabilitate comparativ cu PP-DD”, a mai afirmat profesorul Radu.


×