x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină, despre demiterea lui Baconschi şi proteste

Presa străină, despre demiterea lui Baconschi şi proteste

24 Ian 2012   •   21:00
Presa străină, despre demiterea lui Baconschi şi proteste

Ziarele straine scriu despre sesiunea extraordinara a Parlamentului si demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi (foto), pe fondul protestelor de la Bucuresti. 'Ministrul de Externe roman demis din cauza «derapajelor verbale» la adresa manifestantilor', titreaza Le Monde, preluat de Rador. Ziarul parizian relateaza ca domnul Baconschi 'si-a moderat ulterior comentariile la adresa manifestantilor, recunoscand 'autismul clasei politice dupa caderea comunismului'.

Din Austria, ziarul Der Standard are un titlu similar: 'Protestatari insultati – premierul il demite pe ministrul de Externe'. 'Anuntul a fost facut in timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, convocate la solicitarea opozitiei, pentru a discuta despre situatia sociala creata de masurile de austeritate adoptate de Guvern, dar si despre protestele care dureaza de zece zile si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate', relateaza Der Standard. Publicatia austriaca consemneaza si reactia lide­rului PDS, Victor Ponta, care 'a afirmat ca nu ar avea cum sa nu fie de acord cu decizia de demi­tere a lui Teodor Baconschi, dar ca aceasta este tardiva si reprezinta prea putin'.

Si ziarul spaniol El Mundo scrie despre revocarea ministrului roman de Externe in cursul sesiunii extraordinare a Parlamentului. In timp ce 'opozitia social-democrata si liberala cere conservatorului Boc demisia Guvernului sau si convocarea alegerilor anticipate', noteaza in continuare El Mundo, 'pe un ton conciliant, Boc si-a reafirmat pledoaria pentru masurile de austeritate ale guvernului sau si a refuzat sa demisioneze, facand apel la necesitatea stabilitatii economice si politice a tarii'. Washington Post scrie ca 'reducerile salariale, cresterile fiscale si coruptia larg raspandita' sunt factorii declansatori ai protestelor. 'Indignatii' de la Bucuresti 'au gasit ocazia sa se opuna cosmarului unei permanente austeritati, saracii si nefericiri', remarca publicatia elena To Vima.

Insa, 'cei care se indoiesc eventual de intentiile legate de acordul cu FMI ale Guvernului Boc dupa revolta populara din ultimele zile vor avea in mod sigur prilejul sa le constate la data de 25 ianuarie, cand va sosi la Bucuresti delegatia FMI, in frunte cu Jeffrey Franks', puncteaza publicatia din Grecia.

×