"I-am cerut ministrului Justiţiei să meargă la CSM, să discute cu CSM-ul şi să aştept propunerile domniilor lor. Dar vreau să avem răspunsul la două întrebări : în primul rând Codul penal este un cod bun sau rău? Pentru că dacă este rău, preşedintele Băsescu l-a promulgat, primul ministru Boc şi-a asumat răspunderea şi ministrul Justiţiei, domnul Predoiu, este cel care l-a finalizat. Dacă este un Cod rău, vrem să ştim ca să îi sancţionăm pe cei trei: pe domnul Băsescu, pe domnul Boc şi pe domnul Predoiu. Dacă nu, iarăşi să ştim, să îi lăudăm", a declarat primul ministru.
În plus, premierul a subliniat că proiectul noului Cod penal a fost adoptat în 2009 în această formă: "Au trecut cinci ani de atunci. Asta nu e treabă decât românească, să constaţi cu o zi înainte, după cinci ani, că ceva nu e bine".
Victor Ponta a reafirmat că intrarea în vigoare a Codului penal de la 1 februarie este una dintre obligaţiile asumate de România, care este precizată inclusiv în ultimul raport MCV.
---------------------------------------------
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, cere modificarea şi completarea noului Cod Penal şi a Noului Cod de procedură penală, care vor intra în vigoare la 1 februarie.
Noul Cod Penal a fost aspru criticat şi s-a spus că ar putea provoca un dezastru în Justiţie. Îngrijorările au venit din partea profesioniştilor din branşă şi au fost preluate apoi în raportul MCV.
"Aceste modificări sunt necesare pentru evitarea disfuncţionalităţilor în activitatea instanţelor judecătoreşti la momentul intrării în vigoare a noilor coduri. Modificările şi completările trebuie să fie făcute înainte de intrarea în vigoare a acelor normative", a anunţat Livia Stanciu.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut o serie de propuneri în acest sens încă din 15 octombrie 2013.
Citește pe Antena3.ro