x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow

Președintele Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow

31 Oct 2021   •   11:59
Președintele Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow
Sursa foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis, va participa, în perioada 1-2 noiembrie 2021, la Summitul liderilor mondiali care va avea loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26) de la Glasgow, Scoția.

În cadrul reuniunii, președintele Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice. Totodată, președintele Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic.

Reuniunea COP26, care se desfășoară în perioada 31 octombrie–12 noiembrie, are un rol esențial în îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. În acest sens, este de dorit un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum și pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030. În același timp, se așteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanțial finanțarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării și inovării este esențială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi. De asemenea, soluțiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puțin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susține la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaționalizare a Acordului de la Paris și rămâne angajată în ceea ce privește implementarea acestuia. Contribuția fiecărei țări este esențială pentru consolidarea răspunsului global la amenințarea schimbărilor climatice și atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis