x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Societăţii de Microbiologie avertizează asupra izbucnirii unor epidemii

Preşedintele Societăţii de Microbiologie avertizează asupra izbucnirii unor epidemii

21 Mar 2015   •   16:02
Preşedintele Societăţii de Microbiologie avertizează asupra izbucnirii unor epidemii

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a avertizat asupra riscului de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.

"Acoperirea vaccinală a scăzut, riscul de apariție a unor boli pe care nu le-am mai văzut de mulți ani și, mai mult, riscul transmiterii lor în colectivitate, izbucnirea unor focare epidemice sau chiar epidemii sunt posibile", a spus Rafila, conform Agerpres.

La rândul său, reprezentantul OMS în România al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Victor Olsavszky, a afirmat că scăderea acoperirii vaccinale duce la posibilitatea apariției unor epidemii, așa cum au fost cele de rujeolă și rubeolă.

"România s-a aflat pe un loc foarte bun. Din păcate, dacă în urmă cu zece ani România avea tradițional o acoperire de peste 95%, acum pe anumite vaccinuri acoperirea a scăzut, în anumite județe chiar am văzut procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere", a declarat Olsavszky.

Potrivit acestuia, în prezent, la nivel mondial OMS a anunțat două urgențe majore de sănătate publică — prima legată de Ebola și a doua referitor la poliomielită.

"Eram pe cale de a eradica poliomielita, dar din cauza existenței unor zone de conflict armat în lume, precum Nigeria, Pakistan, Afganistan, acolo normal că vaccinarea în general a scăzut și încă mai găsim cazuri de poliomielită", a spus Victor Olsavszky.

El a subliniat că pentru OMS poliomielita reprezintă o urgență de sănătate publică la nivel mondial.

Potrivit Societății Române de Microbiologie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.


×