x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presiuni britanice pentru Eurocopter

Presiuni britanice pentru Eurocopter

de Irina Cristea    |    24 Aug 2010   •   00:00

Londra ar dori relocalizarea activităţilor din România ale companiei.




Eurocopter ar intenţiona să îşi mute activitatea din România în Marea Britanie, pe fondul netezirii costurilor de producţie din cele două ţări. Informaţia a apărut în cotidianul britanic The Times, fiind preluată şi de mass-media din Franţa. Articolul jurnaliştilor britanici nu oferă însă informaţii concrete, iar sursele sunt anonime.

"Principalul fabricant mondial de elicoptere a lăsat să se înţeleagă că şi-ar putea repatria în Regatul Unit unele dintre activităţile desfăşurate în România", scrie The Times, citat de Agenţia de business Dow Jones. Grupul, filială a consorţiului European Aeronautic Defence And Space Co. NV (EADSY, EAD.FR), "ar fi comunicat Ministerului britanic al Apărării că ar putea readuce în Regatul Unit un contract de 300 de milioane de lire sterline (aproape 370 de milioane de euro)" pentru modernizarea a 30 de elicoptere de transport Puma, indică The Times, fără a cita sursa acestei informaţii. Din cauza prăbuşirii lirei sterline şi a scăderii salariilor, Marea Britanie este considerată acum de Eurocopter drept una dintre ţările cele mai ieftine din Europa, mai scriu jurnaliştii britanici, precizând că una dintre raţiunile pentru care Eurocopter ia în calcul relocalizarea este temerea că Ministerul britanic al Apărării ar putea renunţa la întregul contract în urma reexaminării politicii de apărare. Acest demers ar crea locuri de muncă pe şantierele Eurocopter din Oxford şi i-ar mulţumi pe guvernanţii britanici, nemulţumiţi să cheltuiască bani publici în România, şi nu "acasă". Informaţia apărută în The Times pare să fie o încercare de a face presiune asupra companiei. Contractul cu Eurocopter a fost una dintre premisele dezvoltării IAR Ghimbav în aşa fel încât să poată susţine comenzile incluse în înţelegerea cu constructorul aeronautic.
Săptămâna trecută, ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, declara, într-un interviu pentru revista online RENNE.ro, că producţia în parcul industrial aerospaţial de la Ghimbav începe din septembrie, iar conctractul cu Eurocopter înseamnă mentenanţă exclusivă pentru elicoptere Puma, Super Puma, dar şi producţia de elicoptere Eurocopter şi subansamble pe care IAR deja le producea.

×
Subiecte în articol: observator