x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presiuni pe Ministerul de resort? / Definirea spaţiului verde, o problemă de mediu

Presiuni pe Ministerul de resort? / Definirea spaţiului verde, o problemă de mediu

de Monica Andrei Capatos    |    03 Mar 2009   •   00:00

La Camera Deputaţilor a avut loc ieri o dezbatere publică asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114/2007, care completează şi modifică Legea mediului (OUG 195/2005) prin interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate.



Actul normativ trebuie adoptat în formula aceasta pentru a salva parcurile şi zonele verzi, atât din ţară, cât şi din Bucureşti. La dezbaterea de ieri au fost prezente 20 de organizaţii neguvernamentale, deputaţi, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, majoritatea aducând argumente în favoarea ordonanţei. Articolul 71, cel care împiedică schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, a fost subiectul care a încins spiritele. Iniţial, Legea Mediului a fost schimbată pe vremea când la şefia Ministerului Mediului se afla Sulfina Barbu. Ordonanţa de Urgenţă 114 a fost făcută pentru a impiedica jaful parcurilor şi a spaţiilor verzi. "După două ore de discuţii, directorul de cabinet al ministrului Mediului, Adrian Crăciun, a cerut clarificarea definiţiei de «spaţiu verde», acest lucru fiind deja prevăzut în Legea spaţiilor verzi", ne-a spus deputatul Lucia Varga. Nici primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, n-a fost încântat de reprezentantul Ministerului Mediului şi de soluţiile propuse de acesta. "De la minister a venit o persoană care nu avea o funcţie de răspundere şi care a tratat superficial problema. Ei vor să respingă Ordonanţa 114/2007 şi să modifice şi Legea spaţiilor verzi. Enervat, la sfârşitul discuţiilor Adrian Crăciun a spus că Ministerul Mediului oricum nu poate să salveze toate spaţiile verzi, din cauza presiunilor. Păi, atunci de ce se mai numeşte Ministerul Mediului?", se întreabă Chiliman.

PARCURI ÎN PERICOL
Întrebat de cele întâmplate, Adrian Crăciun ne-a spus că el doar a cerut să se definească clar noţiunea de spaţiu verde şi nimic mai mult.

S-a mai pus şi problema încălcării dreptului la proprietate. Însă prevederile actului normativ au făcut obiectul a două excepţii de neconstituţionalitate, ambele respinse de Curtea Constituţională, care a apreciat că "protejarea spaţiului verde existent are o legătură directă cu nivelul de sănătate publică, ceea ce constituie o valoare de interes naţional".

De altfel, şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strassbourg a decis în mai multe rânduri faptul că restrângerea dreptului de proprietate în vederea luării unor măsuri de protejare a mediului este legitimă. "În Bucureşti, de exemplu, prin abrogarea OUG 114, ar putea căpata statut de spaţiu construibil: 12 hectare din Parcul Titan, 3 hectare din Parcul Politehnica, 3 hectare din Parcul Tineretului, câteva hectare din Parcul Herăstrau, întregul Parc Izvor, Parcul Circului, câteva sute de zone verzi dintre blocuri", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedinte Eco-Civica.

×
Subiecte în articol: observator mediului verzi