În acest weekend, la Iaşi au fost prezenţi exponenţi de seamă ai creativităţii şi gândirii româneşti. “Come and be the first to find out what’s in store for tomorrow”, a fost un fel de deviză a manifestării. La ediţia independentă anuală a Conferinţelor TEDx Iaşi au participat studenţi, dar şi reprezentanţi ai altor categorii sociale interesaţi de cele mai noi realizări ale ştiinţei şi tehnicii. În preambulul evenimentului, moderatorul George Buhnici a făcut o scurtă informare cu privire la tendinţele în IT şi în utilizarea altor minunăţii ale electronicii în România. De la el am aflat că în România sunt 24 de milioane de telefoane mobile la 19 milioane de locuitori şi că numărul utilizatorilor de facebook este în creştere exponenţială, apropiindu-se de cinci milioane. Ultimii intraţi în rândurile celor care folosesc reţelele de socializare sunt bunicuţele şi bunicii, persoane de vârsta a treia, în general, dar şi cei trecuţi puţin de “prima tinereţe”. Astfel, retraşi în balcoane, între “munţi” de flori şi verdeaţă, unii pensionari află de pe facebook ce le mai fac odraslele din ce în ce mai ocupate, lipsite de timp. În pauza dintre prezentări, singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a fost suprasolicitat la interminabile şedinţe foto. Drept urmare, obosit, a aţipit de nenumărate ori în timpul discursurilor. Iată şi invitaţii speciali care şi-au prezentat pe rând ceea ce au avut de spus: Todi Pruteanu, director PR& Corporate Affairs la Microsoft România; Gabriel Feliu şi Gheorghe Panaghiu, absolvenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Gh. Asachi Iaşi, câştigători ai competiţiei Freescale din 2012; Miodrag Popov alături de colegii săi, care au prezentat proiectele “Prispa” şi upTim, locuinţe inteligente, “cele care să asigure atât nevoia de fi aproape de serviciu, de cluburi sau alte locaţii utile dar să rezolve şi nevoia de spaţiu privat, departe de poluare - locuinţa în formă de seră e ideală”; Alexandru Călin Cosoi, strateg de securitate în cadrul Bitdefender a explicat cât de uşor putem fi păcăliţi de “hackeri” şi “phisheri” cu nade de tip malware pe Internet, cei care ne pot goli cardul cât ai zice “click”; Dan Bulucea, country manager al Google România s-a bulucit să ne explice din secretele şi implementarea strategiei companiei pe care o reprezintă în ţara noastră.
Robo Hand (mâna robotică) şi Dumitru Prunariu, cireşele de pe tortul TEDx Iaşi 2013
Însă cireşele de pe tort au fost două. Prima a fost prezentarea voinicului inventator-elev Constantin Voiniciuc şi al profesorului sau Grigore Luisian, cei care au dezvăluit din secretele Robo Hand (mâna robotică). Constantin este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic “Gh.Asachi” din Botoşani. “Proiectul său este privit ca fiind unul cu adevărat revoluţionar, mâna robotică putând fi utilizată cu succes în medicină sau în industria chimică”, s-a arătat în prezentarea RoboHand.
Şi nu în ultimul rând, ieşenii prezenţi s-au putut delecta cu poveştile cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu. Ajuns în spaţiu împreună cu rusul Leonid Popov pe data de 14 mai 1981 cu naveta spaţială sovietică Soiuz-40, Dumitru Prunariu rămâne deocamdată singurul român care a zburat vreodată dincolo de atmosfera terestră unde a rămas timp de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. “Sunt extrem de ocupat în această perioadă, însă n-am putut să refuz invitaţia făcută de a fi prezent la Iaşi. În săptămânile ce urmează voi fi prezent la Moscova şi în multe alte locaţii. Din păcate, căsuţa poştală e plină de solicitări pe care nu reuşesc să le onorez pe toate”, mi-a spus faimosul cosmonaut român.