Domnului Marius Tuca,
directorul cotidianului Jurnalul National
Imi este din ce in ce mai greu, poate si din cauza varstei, sa suport noi deziluzii sau sa inghit mizeriile unor presupuse jocuri de interese invocate⦠sau generate de confruntarea evidenta a altor interese.
Cu atat mai mult cu cat ma aflu in fata unui demers intreprins de Marius Tuca, ziarist pe care, nu numai oamenii apropiati mie, stiu ca-l respect pentru rara, la noi, tentatie de a se reprezenta pe sine insusi, intr-o lume in care "suflatul" in ureche sau⦠si in buzunare, reprezinta speranta de a fi.
De aceea sau⦠si de aceea, domnule Marius Tuca, nu pot sa nu va intreb, referindu-ma la "Petrolul, Talpes si santajul", editorialul pe care l-ati semnat inspirat de declaratiile lui Costache Dan Patriciu si, sunt eu convins, nu numai:
Cu ce afaceri mai mult sau mai putin curate s-a ocupat Ioan Talpes "in umbra lui Ion Iliescu"?
Este, pentru dumneavoastra, indeajuns ca Dinu Patriciu sa-l acuze public pe Ioan Talpes pentru a va insusi si ceea ce cunoscutul om de afaceri doar a sugerat? Adica "a pus la cale un memorandum prin care "clientii" sai, acolitii, partenerii, protejatii, spuneti-le cum vreti, au santajat Rompetrol (firma lui Patriciu)".
Ca Dan Costache Patriciu ar avea tot interesul sa respinga orice constatare negativa la adresa practicilor si jocurilor sale financiare si economice este de la sine inteles. Cand ajungem insa la intrebarea "Care ar fi interesele lui Ioan Talpes sa provoace o asemenea actiune murdara, incalificabila pentru pozitia unui demnitar si in acelasi timp nu numai interpretabila, ci obligatoriu de domeniul justitiei?", precizarile domnului Marius Tuca proiecteaza un alt tip de comportament decat cel cunoscut.
"Si domnul Talpes nu a facut doar lobby pentru "locotenentii" sai - fostul general nu se dezminte - Tender, Iancu si Iacobov, ci s-a apucat sa discrediteze, pentru ca apoi sa poata distruge Rompetrol-ul.
Efortul sau a fost rasplatit, se pare, prin avansarea in Guvernul Romaniei in functia de vicepremier".
Puteti sa precizati, domnule Marius Tuca, cum am facut lobby pentru "locotenentii" (â¦) Tender, Iancu si Iacobov? Si de ce?
De ce as vrea sa distrug Rompetrol-ul?
De ce domnii ministrii de stat Ioan Rus si Dan Ioan Popescu au beneficiat de acelasi avantaj ca mine, fiind nominalizati in aceeasi zi ministri de stat?
Are domnul Marius Tuca cele mai mici indicii probatorii ca ar exista grupul Talpes-Tender-Iancu si ca acest grup are "ca scop final privatizarea Petrom"?
Inainte de a incheia va fac cateva precizari:
Nu i-am intalnit pe domnii Iacobov si Iancu decat o singura data, separat si la distanta mare de timp;
Nu am purtat nici o discutie de afaceri sau referitoare la Petrom; pe domnul Ovidiu Tender il cunosc si port, uneori, cu domnia sa niste discutii prietenesti;
Niciodata nu am discutat despre privatizarea Petrom?
In documentele semnate de mine nu s-a facut niciodata referinta la OMV sau privatizarea Petrom;
Care a fost mobilul determinarii dvs. in a va insusi acuzatiile domnului Dinu Patriciu, in pofida faptului ca acesta nu este prin nimic implicat in privatizarea Petrom?
Apreciati ca m-as inscrie in acea "specie care traieste din santaj"?
Singurul document semnat de mine, "memorandumul" a fost inaintat presedintelui Romaniei, spre informare si, ca urmare a deciziei acestuia, a fost prezentat Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Justitiei si APAPS-ului, institutiilor guvernamentale abilitate sa analizeze si sa decida asupra concluziilor.
Cu aceeasi stima,
Ioan Talpes