Deputatul PDL Silviu Prigoană vrea abrogarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, propunerea sa legislativă venind în contextul în care, potrivit senatorului PDL Gabriel Berca, democrat-liberalii ar fi discutat despre o asemenea măsură pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Prigoană a depus în 19 mai la Camera Deputaţilor o propunere legislativă cu un singur articol, în care se propune abrogarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările şi completările ulterioare. Biroul Permanent al Camerei a trimis în 20 mai Senatului această iniţiativă.În expunerea de motive, Silviu Prigoană afirmă că această lege nu şi-a atins scopul, acela de a susţine temporar persoanele lipsite de venituri, transformându-se în sursă de venit permanent pentru unii beneficiari sau în mijloc de manipulare electorală. El susţine că au existat situaţii în care orele de muncă ce trebuie prestate în folosul comunităţii de către beneficiarii ajutorului social au fost prestat în folosul primarului sau al amgajaţilor din Primărie.
Deputatul PDL mai afirmă că lipsa banilor pune primarii în situaţia de a nu putea acorda aceste ajutoare, încălcând astfel legea.
Senatorul PDL Gabriel Berca, fost membru PNL, a afirmat, duminică, la Realitatea TV, că democrat liberalii au discutat despre varianta eliminării venitului minim garantat pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Venitul minim garantat este de 125 de lei pentru o persoană singură şi de 462 de lei pentur o familie formată din cinci persoane.
La acelaşi post de televiziune, ministrul Economiei Adriean Videanu s-a pronunţat în favoarea reanalizării programelor de asistenţă socială. El a dat exemplul unei comune, pe care nu a dorit să o nominalizeze, în care peste 2000 de locuitori din cei 3.700 erau beneficiari ai ajutorului social, iar la un control a rezultat că peste 1.000 erau plecaţi în Spania. videanu a calificat această situaţie drept "inadmisibilă".
Şi preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în conferinţa de presă din 13 mai, că sistemul de asistenţă socială este o zonă a "risipei fără limite", afirmând că în sunte 200 de ajutoare sociale şi că, în unele judeţe, sunt persoane care cumulează mai multe ajutoare şi au ajuns la venituri de peste 5.000 de lei pe lună. De asemenea, sunt persoane, care, cumulând mai multe ajutoare, au ajuns la venituri de peste 4.000 de lei pe lună - sunt pe categorii - şi alţii, peste 3.000 de lei pe lună.