x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima tranşă din împrumutul de la Banca Mondială a intrat în Trezorerie

Prima tranşă din împrumutul de la Banca Mondială a intrat în Trezorerie

21 Oct 2009   •   00:00

Suma de 300 de milioane de euro aferentă primului împrumut pentru politici de dezvoltare aprobat de Banca Mondială a intrat în contul Ministerului Finanţelor Publice, arată directorul general al Trezoreriei statului, Laurenţiu Andrei: "Pot să confirm că banii de la Banca Mondială din primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în sumă de 300 de milioane de euro, au intrat în contul Trezoreriei deschis la Banca Naţională a României".



Anterior, reprezentanţi ai Băncii Mondiale au spus că banii din cadrul primului împrumut au fost viraţi marţi. La mijlocul lunii iulie, Consiliul Director al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), parte a Băncii Mondiale, a aprobat primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de 300 milioane euro, acordat României, precum şi Strategia de parteneriat de ţară a Băncii Mondiale în România pentru perioada 2010 – 2013. Împrumutul are o scadenţă de 14 ani şi o perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

Un reprezentant al biroului Băncii Mondiale la Bucureşti a anunţat, luni, că instituţia a amânat vizita de evaluare în România, programată pentru finele lunii octombrie, până la formarea noului guvern, la patru zile după o decizie similară a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pachetul de asistenţă financiară în valoare de 19,95 de miliarde euro convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale (BM) include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. AL doilea împrumut din totalul de un miliard de euro de la BM este programat pentru prima parte a anului viitor, arată Mediafax.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti, dar a adăugat că România va primi în această săptămână o tranşă de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondială. România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro. A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat că programul de guvernare avut în vedere va urmări respectarea condiţionalităţilor impuse de acordul cu FMI şi CE, în contextul în care există riscul ca România să nu primească următoarele tranşe din finanţarea externă convenită cu cele două instituţii. El consideră că ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru, "pentru că sunt mulţi bani", iar rezervele interne sunt limitate. Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut, care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat, 1,85 miliarde de euro, banii aferenţi celei de-a doua tranşe, din care jumătate au intrat la rezerva BNR şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR. Prima tranşă de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, a fost virată la finele lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, ar urma să fie acordată până la finele anului.

Analiştii economici afirmă că România are nevoie cât mai repede de un nou guvern, care să poată îndeplini obiectivele stabilite cu FMI şi să pună capăt perioadei de incertitudine politică, pentru a evita eşecul în derularea acordului cu instituţia financiară şi adâncirea recesiunii economice. Pe de altă parte, FMI a anunţat că nu anticipează o întrerupere a acordului cu România, menţionând că o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua revizuire a înţelegerii stand-by.

×
Subiecte în articol: observator