Dascălii din 17 judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti au predat ieri prima lecţie de tăcere în faţa copiilor care s-au trezit trimişi la şcoală de părinţii dezinformaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. Cursurile se reiau astăzi, însă lunea viitoare urmează alte două ore de grevă.
"Dacă e criză, să fie pentru toată lumea!", au declarat la unison profesorii de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Capitală. Ei sunt dispuşi să rămână fără lefurile de pe luna noiembrie, numai să primească majorările salariale de 50% promulgate de preşedinte. Dascălii s-au prezentat la clase, unde au stat aproape pe muţeşte în faţa elevilor care au venit la şcoală îndemnaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. "Am venit la liceu, pentru că l-am auzit pe ministru la televizor spunând că nu e grevă", ne explică Adina, elevă la Liceul "Nicolae Iorga" din Capitală. De altfel, ministrul a reluat o declaraţie făcută încă de duminică seară, în care le spunea părinţilor că luni se face şcoală. "În sistemul de educaţie lucrează 350.000 de oameni şi, dintre aceştia, doar 60.000 vor fi azi în grevă. Ştiu că dascălii noştri vor avea grijă de ei", a declarat ieri Anton Anton, într-o conferinţă susţinută la Guvern împreună cu premierul Tăriceanu.
AVERTISMENTUL
Cu tot optimismul ministrului, circa 66.000 de profesori – membri ai Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" – au fost ieri în grevă de avertisment. Manifestările de protest au fost înregistrate în 1.140 de unităţi de învăţământ din 17 judeţe, plus municipiul Bucureşti. Dascălii au stat în clase, cu catalogul pe catedră, supraveghindu-i pe elevii care şi-au găsit de colorat, de povestit sau de jucat cu roboţei. Liceenii au preferat să-şi petreacă prima zi de grevă în curtea şcolii la o minge, pe o bancă la o ţigară sau în parc.
De astăzi cursurile vor fi reluate în toate şcolile, până lunea viitoare, când alte trei federaţii sindicale – Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia "Alma Mater" – vor fi în grevă de avertisment timp de două ore. Peste încă o săptămână, la 18 noiembrie, şcolile îşi vor închide definitiv porţile, până când profesorii vor primi salarii mai mari.
TĂRICEANU: "EDUCAŢIA, SUPERPOLITIZATĂ"
Respingerea de căre Parlament a ordonanţei de urgenţă de amânare a măririi salariilor profesorilor cu 50% ar echivala, pentru economie, cu "un salt în gol de la etajul zece", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după o întâlnire cu directorii şi profesorii de la Liceul "Virgil Madgearu". Tăriceanu a declarat ieri-dimineaţa la Guvern că educaţia a început să devină un subiect "superpolitizat". "Partidele de stânga, într-o manieră iresponsabilă, alimentează această idee, de a creşte salariile cu 50%, numai din scopuri electorale", a acuzat Tăriceanu, adăugând că şi "unii lideri sindicali se încolonează în spatele partidelor de stânga". El a mai spus că, în loc să mărească salariile, Guvernul trebuie să elaboreze un program de investiţii care să compenseze pierderea de locuri de muncă din domeniul privat, în contextul crizei economice.
Calendarul protestelor
10 noiembrie – grevă de avertisment în învăţământ, între orele 12:00 şi 14:0011 noiembrie – miting în Capitală al sindicatelor din sănătate
13 noiembrie – grevă generală a funcţionarilor publici
18 noiembrie – grevă generală în învăţământ
20 noiembrie – grevă generală în sănătate
Citește pe Antena3.ro