Intrarea în istorie se face şi cu furtunul şi extinctorul. Furtunul de pompieri, pentru care Primăria din Biertan (jud. Sibiu) a dat aproape jumătate din bugetul pe un an. După ce a dispus achiziţia în anul electoral 2008, primarul comunei, Cornel Raţiu, s-a retras pentru o săptămână la Sanatoriul Climateric de Nevroze Pârâul Rece, iar de luni trebuia să revină la muncă.
Aleşii locali din comună cer Prefecturii Sibiu să dispună suspendarea din funcţie a primarului. Corpul de Control al Prefecturii judeţului Sibiu este categoric. Pe adresa Primăriei comunei Biertan există emisă o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Olt, prin care se dispune executarea silită pentru recuperarea sumei de 600.000 lei.
Sumă acumulată după ce primarul PSD, Cornel Raţiu, reales în vara anului 2008, s-a apucat de achiziţionat obiecte şi scule utilizate în serviciile de protecţie împotriva incendiilor. Potrivit consilierilor locali din comună, Primăria a achiziţionat câţiva kilometri de furtunuri care de aproape doi ani stau în depozite.
După ce au aflat că prin decizie judecătorească vor fi blocate conturile Primăriei Biertan, viceprimarul, secretarul, contabilul şi o parte din consilieri s-au prezentat la Prefectura Sibiu pentru a cere ajutor. Viceprimarul PSD, Maria Florea, a semnalat prefectului existenţa unei sentinţe definitive şi irevocabile din data de 13 aprilie a.c. emisă de Tribunalul Slatina, potrivit căreia Consiliul Local Biertan, prin primarul comunei, este obligat la plata unei sume de peste 600.000 lei, prin procedura execuţiei silite.
Verificările demarate de Prefectura Sibiu au confirmat faptul că problemele au apărut ca urmare a neachitării, de Consiliul Local Biertan, a unei părţi din obligaţiile rezultate din contractul de achiziţie de materiale pentru stingerea incendiilor, din partea firmei Inter Top Metal SRL. Drept urmare, conform dispoziţiilor legale, conturile Primăriei Biertan pot fi blocate în următoarele 6 luni, în cazul în care debitul nu este achitat.
După ce a fost reales, în iunie 2008, în funcţia de primar al comunei, primarul Cornel Raţiu spune că nu a făcut nimic împotriva legii şi că totul este o neînţelegere în care ambele părţi nu au respectat datele contractuale. Despre contractul semnat în 2008, primarul spune că a fost "un contract-cadru care nu a fost respectat de reprezentanţii firmei. A fost un litigiu comercial despre care nu mai vreau să vorbesc.
Oricum, trebuie lămurit că în afacerea asta nu există nici un Bercea Mondialu, aşa cum am tot văzut şi auzit în presă", ne-a declarat, ieri, primarul comunei Biertan, întors acasă pentru a-şi relua activitatea administrativă la Primărie.
Afacerile cu furtunurile, gurile de presiune şi extinctoarele mobile au demarat în anul electoral 2008, fără ca altcineva în afara primarului să ştie de semnarea contractului cu SC Inter Top Metal SRL din Potcoava (jud. Olt), susţin angajaţii Primăriei Biertan. O firmă care a trimis la Biertan materiale pentru stingerea incendiilor pentru care orice unitate de pompieri ar fi invidioasă. După declanşarea crizei economice, proprietarii societăţii au decis că e mai bine să lichideze firma, iar la începutul anului aceasta a fost radiată.
Chiar şi aşa, proprietarii au de recuperat milioane de lei de la foştii parteneri de afaceri, între care 12 primării numai din judeţul Sibiu, aparţinând unor primari de la PSD şi unul de la PDL. În urma "Afacerii furtunul", la propunerea organizaţiei comunale şi cu acordul conducerii judeţene, primarul comunei Biertan, Cornel Raţiu, a fost exclus din partid chiar la sugestia şi propunerea lui.
Potrivit liderului PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea, decizia de excludere a venit pe fondul neînţelegerilor dintre primar, organizaţia locală şi consilieri. "Eu am vorbit cu domnul Cindrea încă de anul trecut despre problema cu procesul pe care Primăria îl are la Slatina. Ştia de toată situaţia, motiv pentru care eu am spus de mai multe ori că nu e cazul să trag partidul într-un proces care s-a judecat aşa cum s-a judecat.
Acum, dacă m-au exclus, îmi duc mandatul până la capăt şi gata. Nu mă mai gândesc la politică, nicidecum pentru un nou mandat", a spus primarul Raţiu. La rândul său, liderul PSD Sibiu susţine că "a fost o decizie luată de colegii din organizaţie şi noi o respectăm. Raţiu este un om care a muncit pentru partid, a făcut multe pentru comună, că de asta a fost reales din primul tur, dar asta este decizia organizaţiei", a declarat Ioan Cindrea.
Citește pe Antena3.ro