x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Râşnov a câştigat la instanţa supremă procesul cu firma care concesionase Cetatea Râşnov

Primăria Râşnov a câştigat la instanţa supremă procesul cu firma care concesionase Cetatea Râşnov

27 Mai 2010   •   00:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Primăriei Râşnov împotriva companiei First Rosenau care a concesionat Cetatea Râşnov, obligând astfel la restituirea în natură a monumentului istoric, care va reintra în administrarea autorităţii locale.

"Instanţa Supremă a admis recursul formulat de oraşul Râşnov, iar prin admiterea recursului, cu consecinţa respingerii apelului First Rosenau, soluţionat de Curtea de Apel Braşov, au fost menţinute dispoziţiile sentinţei instanţei de fond, Tribunalul Brasov, privind admiterea acţiunii formulate de oraşul Râşnov, rezilierea contractului de asociere în participaţiune şi obligarea First Rosenau să restituie în natură monumentul istoric «Cetatea Tărănească Râşnov»", a declarat pentru MEDIAFAX Cristina Vlădescu, Managing Associate la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, firmă care a asistat Primăria Râşnov.

Anul trecut, Curtea de Apel Braşov a decis ca Cetatea Râşnov să fie administrată în continuare de SC Drumuri Publicitare, firmă absorbită de First Rosenau, după ce Consiliul Local Râşnov a hotărât rezilierea contractului. Atunci, instanţa a recunoscut existenţa restanţelor din partea firmei concesionare, pe care a obligat-o la plata datoriilor către primărie.

"Am câştigat procesul. Contractul de asociere în participaţiune încheiat între oraşul Râşnov şi SC Drumuri Publicitare SA pentru administrarea cetăţii a fost desfiinţat, iar cetatea rămâne în administrarea oraşului Râşnov", a declarat primarul Adrian Veştea corespondentului MEDIAFAX.

În plus, potrivit lui Veştea, instanţa obligă firma First Rosenau la plata către oraşul Râşnov a sumei de 200.000 de lei reprezentând cota parte potrivit contractului de administrare în participaţiune, care s-ar fi cuvenit Primăriei din încasările din taxa de intrare, precum şi plata cheltuielilor de judecată, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, potrivit sursei citate.

Primăria Râşnov se află în proces cu firma respectivă din 2007 pe motiv că aceasta nu a respectat prevederile contractului de asociere. Lucrările de renovare efectuate de fostul asociat al Primăriei Râşnov au distrus "suportul natural" al zidului, ceea ce a dus la prăbuşirea în mai multe rânduri a acestuia.

Iniţial, Drumuri Publicitare a atacat în instanţă decizia Consiliului Local Râşnov, dar Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză autorităţii locale, iar administratorii privaţi au fost evacuaţi.

Râşnov este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania şi a fost construită în secolele XII-XIV de către locuitorii aşezării cu acelaşi nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor turceşti şi tătăreşti.

×
Subiecte în articol: observator