Consiliul Local Sibiu a brevetat vineri şmecheria prin care reducerile salariale impuse de Guvernul Boc să nu îşi facă efectul mai ales la angajaţii cu funcţii de conducere. Klaus Iohannis a promovat un proiect prin care salariile din Primăria Sibiu să crească în medie cu 25% cu începere de la 1 iunie. Dacă ţinem cont că, de la aceeaşi dată, Guvernul a tăiat 25% din salariile bugetarilor, la Primăria Sibiu a fost fentată criza. Cu alte cuvinte, Guvernul va tăia aici doar ce este pe hârtie, în vreme ce majoritatea salariilor vor rămâne neschimbate.
Proiectul de hotărâre de mărire a salariilor din Primăria Sibiu a fost adoptat cu 19 voturi pentru, date de consilierii FDGR, PSD, PNL, şi două abţineri venite din partea consilierilor PDL. Cel mai avantajat dintre bugetari este secretarul Primăriei, Dorin Nistor, al cărui salariu lunar creşte cu 1.345 lei şi ajunge la 4.421 lei. Dar asta reprezintă doar salariu brut, fără sporuri. Declaraţia de avere a secretarului Primăriei Sibiu arată că, în anul 2009, acesta a câştigat un salariu lunar net de 6.793 lei, cu aproape 1.800 lei mai mult decât primarul Sibiului.
Primarul a crescut şi salariile arhitectului-şef cu 662 lei, a directorilor şi directorilor adjuncţi cu până la 641 lei, a şefilor de servicii şi de birou cu până la 555 lei. Cei mai defavorizaţi, dacă nu ironizaţi, sunt referenţii asistent ale căror venituri au fost mărite cu 4 până la 15 lei.
Raportul care a însoţit proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Iohannis, de mărire a salariilor, a fost argumentat pe "copii ale hotărârilor autorităţilor publice locale care deja au procedat la adoptarea şi aplicare dispoziţiilor privind acordarea de suplimente salariale, ca de exemplu: Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timişoara, Satu Mare, Mediaş, Zalău, Sectoarele 4 şi 6 Bucureşti, precum şi Consiliile Judeţene Cluj-Napoca, Galaţi, Constanţa, Braşov".
În acelaşi raport se arată că suplimentele salariale acordate cu începere de la 1 iunie nu sunt considerate drepturi câştigate şi că se vor acorda în limita fondurilor disponibile la bugetul local.
Dacă ţinem cont că hotărârea Consiliului Local Sibiu a fost adoptată la data de 28 mai a.c., cu aplicabilitate de la 1 iunie, data la care intră în vigoare decizia Guvernului de reducere a salariilor cu 25%, în mod real, salariile angajaţilor din Primăria Sibiu nu se vor modifica în marja impusă de Executiv. Dacă majoritatea a fost mărită cu 20%-25%, este de înţeles că Guvernul nu va avea de tăiat decât suplimentările de pe hârtie adoptate de Consiliul Local. Ba, în unele cazuri, chiar şi cu reducerea cu 25%, unii angajaţi vor avea de câştigat în plus, aşa cum este cazul secretarului care va adăuga la salariu 200 lei după reducere. În cazul celorlalţi angajaţi cu funcţii de conducere, pierderile vor însemna în termeni reali nu 6-800 lei, ci cel mult 200 lei, diferenţa fiind acoperită de mărirea produsă prin hotărârea de Consiliu Local.
Iniţiatorul proiectului, primarul Klaus Iohannis, a susţinut într-o conferinţă de presă, ţinută zilele trecute, că din cei 191 de angajaţi din aparatul propriu doar 134 vor beneficia de măriri de salariu şi că acestea vor fi acordate după o analiză lunară şi numai la ordinul acestuia.