x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria vrea să concesioneze Stadionul Naţional pentru 20 de milioane de euro.

Primăria vrea să concesioneze Stadionul Naţional pentru 20 de milioane de euro.

25 Mai 2011   •   16:12

Concesionarea stadionului este o alternativa mult mai viabila decat exploatarea si managementul de catre municipiul Bucuresti in nume propriu sau alta optiune de realizare a acestor activitati. Mai mult, municipiul Bucuresti nu are experienta in acest domeniu, iar expertiza necesara pentru exploatarea si managementul stadionului este putin probabil ca va fi gasita in Romania, se arata in proiectul de hotarare privind aprobarea studiului de fundamentare, precum si a indicatorilor tehnico-economici aferenti studiului de fundamentare cu privire la concesiunea de servicii pentru operarea si mentenanta Stadionului "Lia Manoliu".

Totodata, proiectul prevede ca, prin incheierea contractului de concesiune, "pe langa costurile privind mentinerea stadionului la cele mai inalte standarde pe piata organizarii de evenimente", costurile operationale nu vor fi suportate de municipiul Bucuresti, ci exclusiv de catre concesionar.

In caz de concesionare, eventualele riscuri legate de nerecuperarea costurilor operationale ale stadionului vor fi transferate tot in sarcina concesionarului. Din punct de vedere a modalitatii de plata, proiectul prevede ca incepand cu anul 5 de exploatare a stadionului, concesionarul va plati municipiului Bucuresti o cota de 15% din profitul ramas dupa plata impozitelor.

"Pentru a se exploata la maximum beneficiile oferite de stadion, pentru a se crea premisele unei recuperari a investitiilor realizate in cadrul acestui proiect si pentru atingerea tintelor, se impune ca operarea si managementul stadionului sa se realizeze in mod profesionist de catre un operator care sa aiba experienta necesara si resursele financiare corespunzatoare pentru atingerea acestui scop", se arata in proiect.

"Din punct de vedere financiar se estimeaza ca, luand in calcul o crestere anuala a ratei profitului de 5% si o rata de participare la profit a concedentului de 15%, veniturile obtinute de municipiul Bucuresti pe durata concesiunii sunt de aproximativ 20.000.000 de euro", se mai arata in proiectul de hotarare.

Proiectul va supus discutiilor in sedinta CGMB de maine.

×
Subiecte în articol: stadion lia manoliu tadionul naţional