x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul din Gheorgheni, arestat. Janos Mezei a încălcat controlul judiciar

Primarul din Gheorgheni, arestat. Janos Mezei a încălcat controlul judiciar

19 Mar 2015   •   14:35
Primarul din Gheorgheni, arestat. Janos Mezei a încălcat controlul judiciar

Curtea de Apel Târgu Mureș a înlocuit măsură controlului judiciar cu arestarea preventivă în cazul primarului municipiului Gheorgheni, Janos Mezei, acuzat de abuz în serviciu și santaj, informează un comunicat de presă al DNA.

”Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tîrgu Mureș au considerat că inculpatul a încălcat cu rea-credință obligația suplimentară stabilită de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Tîrgu Mureș, constând în interdicția de a exercita funcția de primar pe o durată de 60 de zile. Astfel, din mijloacele de probă administrate a rezultat că inculpatul MEZEI JANOS a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuși. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului. Dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni din 16.02.2015 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administrație Publică Locală. Conținutul acestor înregistrări, deși este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziția unei persoane interesate numai în anumite condiții, stabilite clar într-un regulament de ordine și funcționare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012. Potrivit acestui regulament, un cetățean obișnuit poate solicita copii ale înregistrării, prin depunerea unei cereri în acest sens și plata cheltuielilor de efectuare a copiei. În nicio situație, originalele nu pot fi puse la dispoziția cetățenilor obișnuiți, nici la sediul instituției și nici în altă parte. În aceste condiții, la data de 17.02.2015, inculpatul MEZEI JANOS, prevalându-se în continuare de funcția sa de primar, deși îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat o persoană din cadrul Primăriei Gheorgheni, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările respective și să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a și întâmplat ulterior. În continuare, procurorii anticorupție au extins acțiunea penală față de inculpatul Mezei Janos cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la delapidare. La data de 06 martie 2015, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au propus judecătorului de drepturi și libertăți înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive.

Prin încheierea penală din 11 martie 2015, pronunțată de Tribunalul Mureș, privind pe inculpatul Mezei Janos, s-a dispus admiterea în parte a cererii formulate de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg. Mureș și înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2015 și până la data de 9 aprilie 2015, inclusiv. La data de 18 martie 2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a admis contestația formulată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg.-Mureș împotriva încheierii penale pronunțate de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș și a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.”, se arată în comunicatul citat.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

×