x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul din Sfântu-Gheorghe, amendat cu 1.000 de ron pentru că a dat jos drapelul României: ”Justiţia are tendinţe anti-maghiare”

Primarul din Sfântu-Gheorghe, amendat cu 1.000 de ron pentru că a dat jos drapelul României: ”Justiţia are tendinţe anti-maghiare”

de Istvan Deak    |    07 Oct 2011   •   15:23
Primarul din Sfântu-Gheorghe, amendat cu 1.000 de ron pentru că a dat jos drapelul României: ”Justiţia are tendinţe anti-maghiare”

Primarul orasului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, s-a declarat nemultumit de verdictul judecatorilor in cazul sau, dupa ce anul trecut a dispus coborarea unui drapel al Romaniei de pe Casa cu Arcade. Judecatoria Brasov a dispus neinceperea urmaririi penale si l-a amendat pe edil cu 1000 de ron.

“Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca in motivarea sentintei se spune ca avand in vedere ca sunt primar, am doi copii de intretinut, mi-am recunoscut fapta si nu am antecedente penale, se propune amenda administrativa maxima de 1.000 de lei si neinceperea urmaririi penale. In toata cladirea, organizatia Mihai Viteazul detinea o singura camera. In momentul in care au arborat drapelul, ar fi trebuit sa se consulte si cu restul locuitorilor secui din cladire, dar si cu proprietarul cladirii, asa ar fi fost frumos si corect. Prin decizia mea, am incercat sa impiedic ca oricine sa arboreze oriunde, ce steaguri doreste, sub ce forma doreste', a spus Antal.

Primarul din Sfantu-Gheorghe a comentat si o alta sentinta judecatoreasca – data in cazul a doua persoane care s-au filmat in timp ce urinau pe monumental lui Gabor Aron, erou maghiar al Revolutiei din 1848. In acest dosar, instanta nu a dispus nici macar amenda. 'In celalalt caz, unde se vede clar ca indivizii au urinat pe monument si au mimat defecarea pe acesta, motivare sentintei suna in felul urmator: totul pare manat de consumul de alcool, ca manifesta un oarecare dispret, totodata atestandu-si gradul de cultura. Nimic din inregistrarea ambientala nu scoate in evidenta un scop de incitare la ura, iar titlul dedicatiei e mai mult o ofensa indreptata impotriva unei comunitati, legat de apartenenta la o anumita nationalitate. Practic, justitia arata ca daca asa ceva e indreptat impotriva unei minoritati e in regula. In acest caz nu se propune nici o amenda, nu se incepe urmarirea penala. Cred ca aici avem o problema, evident ca e deranjant. De aici pot intelege ca daca as fi fost beat cand am dispus inlaturarea drapelului de pe Casa cu Arcade, n-ar fi fost nici o problema. Ma voi adresa forurilor europene, in legatura cu aceste doua decizii. Cei care incearca sa creeze tensiuni in judetul Covasna sa inteleaga ca nu vor avea succes in demersul lor. Normal ca presiunea pe noi este imensa, fiindca Sfantu-Gheorghe a devenit orasul din Ardeal cu cel mai mare procent de maghiari, iar unii fac tot posibilul sa schimbe asta', a declarat Antal Árpád, in cadrul unei conferinte de presa.

×