Vicepreşedintele PDL Gorj, primar al comunei Padeş, Mihai Troacă, a fost reţinut de poliţiştii din Gorj sub acuzaţia de evaziune fiscală. Edilul a fost administrator la mai multe societăţi comerciale, iar anchetatorii au stabilit că şi după ce a preluat Primăria acesta s-a ocupat de afaceri. În vizorul edilului s-au aflat exploatările ilegale de pădure şi de agregate din albia râurilor, adică exact cauza producerii indundaţiilor de la Gorj. Doar pe o singură firmă, liderul PDL Gorj ar fi fentat statul cu 2,6 milioane de lei.
Cu zâmbetul pe buze şi sigur pe el, vicepreşedintele PDL din Gorj, primar al comunei Padeş a venit, miercuri, la audieri, chemat de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Gorj. Poliţiştii l-au chemat să dea explicaţii cu privire la societăţile comerciale la care a renunţat, doar în acte, şi cu ajutorul cărora a fentat statul cu milioane de lei. “În perioada 2009-2012 a efectuat mai multe activităţi de exploatare a agregatelor, care nu au fost evidenţiate în documentele contabile, aducând un prejudiciu statului de peste 2.600.000 de lei”, a explicat, Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al IJP Gorj.
Balasta din râuri “la negru”
Aşadar, doar pe o singură firmă evaziunea fiscală a fost de 2, 6 milioane de lei. Şi doar din activitatea ilegală de balastru de pe malul râurilor. Însă, edilul este anchetat şi pentru tăierea ilegală a pădurilor, inclusiv în zona Novaci-Polovragi, unde în urmă cu două luni au avut loc inundaţii, iar corpul de control al Ministerului Mediului a stabilit că acestea ar fi cauzele producerii dezastrului.
“Nu mai deţin nicio firmă. Nu am exploatat nimic, nu sunt firmele mele”, a declarat Mihai Troacă, imediat ce a aflat că poliţiştii l-au reţinut.
Însă, anchetatorii au informaţii că şi după ce liderul PDL a ajuns primar, de societăţile comerciale pe care le-a deţinut s-a ocupat tot el, iar afacerile au fost total ilegale.
Defrişări ilegale!
Presa a relatat că în 2009, Troacă a preluat de la o consăteancă, SC Panmior SRL, iar în aceasta era asociat şi Pantelie Raicu, ex-director al Sucursalei Hidrotehnice Târgu-Jiu a Hidroelectrica. Cert este că firma Panmior n-a dus lipsă de contracte cu societatea de stat, iar în ianuarie 2012, firma a început un contract cu SC Hidroserv Porţile de Fier SA pentru deszăpezire la CHS Porţile de Fier şi CHE Gogoşu. Camera de Contruri Mehedinţi a stabilit că aceste contracte au fost încheiate ilegal. Pe aceeaşi firmă, primarul exploata şi agregate din albia mai multor râuri.
Pentru a scăpa de neplăceri, primarul a înstrăinat firma unei basarabence, Galina Şerbu, medicului rezident.
Pe altă societate, SC Mihaex Troacă SRL Padeş, primarul Mihăi Troacă a tăiat ilegal 379 de arbori nemarcaţi, în mai multe puncte din judeţ, realizând un prejudiciu de 100.000 de lei. Firma a fost ulterior vândută pentru a nu se face legătura între el şi activităţile desfăşurate.