x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul faliment al unei persoane fizice din România, confirmat de Curtea de Apel Cluj

Primul faliment al unei persoane fizice din România, confirmat de Curtea de Apel Cluj

25 Mai 2012   •   11:29
Primul faliment al unei persoane fizice din România, confirmat de Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a confirmat in mod irevocabil primul faliment al unei persoane fizice din Romania. Este vorba despre un dezvoltator imobiliar care a incasat bani, sub forma de avans, de la peste o suta de familii, pentru locuinte pe care nu le-a mai construit.

Avocatul Roxana Iuliana Cleja a declarat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca primul faliment al unei persoane fizice din Romania, Daniel Ionel Micle, a fost confirmat, luni, in mod irevocabil, de Curtea de Apel Cluj.

"Respingerea recursului inaintat de Daniel-Ionel Micle impotriva hotararii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment impotriva sa inseamna pentru persoanele pagubite o sansa reala de a-si recupera banii. Este vorba despre o persoana care, desi nu era inscrisa in Registrul Comertului, avea totusi calitatea de comerciant, deoarece desfasura in mod constant activitati comerciale", a spus Cleja, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, in anul 2007, Daniel-Ionel Micle, impreuna cu asociatul sau, Muresan Sergiu-Romeo, au inceput un proiect imobiliar in comuna Baciu, judetul Cluj, constand in edificarea de blocuri si valorificarea apartamentelor. Initial, proiectul prevedea construirea dificarea a 14 blocuri de locuinte cu trei etaje si mansarda. Din cauza crizei economice instalate in 2008-2009, pana in prezent au fost finalizate doar patru blocuri, iar al cincilea fusese inceput, insa lucrarile au fost oprite.

"De la data pronuntarii sentintei de deschidere a falimentului de catre Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluata de Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanta. In perioada urmatoare se preconizeaza exercitarea de catre lichidator a unor actiuni de anulare a unor contracte prin care se crede ca Micle Danile Ionel si-ar fi micsorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibila recuperarea de catre clientii pagubiti a daunelor produse. In procedura falimentului, astfel de actiuni se exercita fara sa se plateasca exorbitantele taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o noua sansa de recuperare de catre pagubiti a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele ce nu au mai fost niciodata construite', a mai spus Cleja.

Conform avocatului, lichidatorul are posibilitatea executarii antecontractelor, astfel ca unii pagubiti pot deveni proprietarii apartamentelor platite mult mai usor decat prin intermediul unor procese avand ca obiect obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract notarial de vanzare-cumparare.

"Cazul descris este unul cu mare impact social, avand in vedere ca 127 de familii pagubite s-au inscris deja pe tabelul creditorilor lui Daniel-Ionel Micle. Cei mai multi au semnat antecontracte de vanzare-cumparare si au achitat avansuri de pret sau chiar pretul integral pentru apartamentele ce urmau sa fie construite, insa pana in prezent nu au primit nimic in schimb', a afirmat Cleja.

Avocatul a adaugat ca, de altfel, nici nu ar fi existat multe sanse pentru oameni de a primi ceva, deoarece la inceputul anului 2011, Daniel-Ionel Micle si-a ipotecat toate imobilele detinute in favoarea unei persoane numite Keith John Viner, prin intermediul unor contracte de imprumut a caror valabilitate este pusa sub semnul intrebarii de catre creditorii care incearca sa isi recupereze sumele investite.

Roxana Iuliana Cleja a afirmat ca falimentul persoanei fizice Daniel-Ionel Micle este primul caz de acest fel din Romania. Conform lui Cleja, in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, argumentele lui Micle au fost de natura emotionala. Acesta a spus ca nu isi mai poate administra averea, se simte "ca un minor' si a sustinut ca el nu este comerciant, deoarece nu este inscris in Registrul Comertului.

In toamna anului trecut, Tribunalul Comercial Cluj dispusese intrarea in faliment a persoanei fizice Daniel-Ionel Micle.

×