x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul miting pentru autonomie din an va fi la Tg. Mureş

Primul miting pentru autonomie din an va fi la Tg. Mureş

de Istvan Deak    |    07 Ian 2013   •   15:31
Primul miting pentru autonomie din an va fi la Tg. Mureş

Începutul anului 2013 este marcat din punct de vedere politic de ofensiva liderilor politici maghiari, fie ei din UDMR sau PPMT. După ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru presa din Ungaria că România nu este stat naţional şi că politicienii români îi tratează pe etnicii maghiari ca pe nişte cetăţeni de mâna a doua, a venit rândul lui Tokes Laszlo (preşedinte CNMT) şi Toro T. Tibor (preşedinte PPMT) să solicite autonomia Ţinutului Secuiesc.
“Odată cu încheierea campaniei electorale aşteptăm toţi simpatizanţii şi actorii politici la un nou miting pentru autonomie care va avea loc în data 10 martie, de la orele 17, în faţa Monumentului Secuilor Martiri din Târgu-Mureş”, anunţă părţile implicate. Acesta ar urma să fie al patrulea miting de acest gen din ultimele şase luni, după cele trei organizate la Sfântu-Gheorghe: “Ziua Dreptăţii” (1 septembrie), “Mitingul steagurilor secuieşti” (9 noiembrie-organizator UDMR) şi “Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc” (24 noiembrie - organizator PPMT).

 “10 martie- Ziua Libertăţii Secuilor”

Consiliul Naţional Secuiesc anunţă într-un comunicat că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. “În data de 10 martie 1854, în zona Livada Poştei din Târgu-Mureş au fost executaţi martirii secui, profesorul Torok Janos, avocatul Galfi Mihaly şi moşierul Horvath Karoly, fiindcă au încercat să reaprindă flacăra eşuatei revoluţii maghiare şi a luptei pentru libertate. Ei au dat urmaşilor un exemplu de loialitate şi curaj şi şi-au dat viaţa pentru autodeterminarea naţională. Pentru secuii de astăzi, această zi nu este doar una a comemorării, ci şi a solidarităţii. Să ieşim uniţi şi conştienţi sub semnul autodeterminării naţionale. Să transformăm ziua de 10 martie, ziua memorială a Secuilor Martiri, în Ziua Libertăţii Secuilor şi să trăim cu cuvintele lui Jokai Mor - 'legal, liber şi independent, stat naţional'. Consiliul Naţional Secuiesc şi-a declarat obiectivul de a obţine autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi anunţă în limba secolului XXI al Europei statul de drept legal, liber şi independent. Să transformăm cuvintele lui Jokai Mor în sloganul luptei pentru autonomia secuilor. În numele Consiliului Naţional Secuiesc fac apel la toţi liderii şi toate comunităţile bisericilor istorice maghiare din Transilvania, dar şi la partidele şi organizaţiile politice maghiare să participe la Ziua Libertăţii Secuilor, în capitala Ţinutului Secuiesc, Târgu-Mureş. Să organizăm împreună şi să aducem decizii comune astfel încât secuii, dar şi toţi maghiarii din Transilvania, să fie uniţi sub steagul autodeterminării naţionale şi a autonomiei secuieşti”, se arată în comunicatul semnat de Izsak Balazs, presedintele CNS.

“2013-anul autonomiei”

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat încă de vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că în acest an Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) vor organiza o serie de acţiuni menite să promoveze “autonomia şi federalismul”. “Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituţie democratică. Autonomia în cadrul federalismului, plecând de la existenţa sa deja în Europa şi având în vedere dorinţa de a fi creată şi în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic şi naţional. Reînnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborării maghiaro-ungară în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic, să organizăm o masă rotundă maghiaro-maghiară pe problemele majore ale maghiarilor din România în relaţiile cu majoritatea românească, iar acest lucru nu se poate face în cadru privat între UDMR şi Guvern”, a spus Laszlo Tokes.

Presiune pe Parlament

Preşedintele PPMT,  Toro T. Tibor, a subliniat că, în momentul de faţă, se lucrează la un calendar al acţiunilor din acest an menit “să promoveze autonomia şi federalismul”. “Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitară – autonomia teritorială şi culturală a localităţilor cu statut special, vom continua să promovăm ideea de federalism. Salutăm anunţul făcut de noul Guvern cu privire la intenţia de modificare a Constituţiei, pentru că acesta este un bun prilej să ne promovăm demersurile. Anul autonomiei nu înseamnă doar anul promovării proiectelor legislative, ci şi o amplă mişcare populară pentru promovarea autonomiei. Vom iniţia o serie de astfel de mişcări, pentru că noi credem că numai prin acţiuni complexe se poate promova acest proiect politic. Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifestă în stradă de ziua lor naţională. Acest lucru ne dorim şi noi, ca Ţinutul Secuiesc şi Zona Partium să fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, în sens pozitiv, faţă de sfera politicului, iar dacă sute de mii de oameni se alătură acestui demers, Parlamentul, oricât de majoritar ar fi, trebuie să ia în considerare acest demers”, a comentat  Toro Tibor.

Modelul Timişoara

Laszlo Tokes a adăugat că PPMT şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania îşi vor uni forţele pentru punerea în practică a acestor demersuri. “Metoda principială pe care o vom folosi este metoda democraţiei directe, impunerea voinţei maselor, o practică absolut democratică, de care perioada comunistă ne-a dezobişnuit. De altfel, acest lucru s-a întâmplat şi la Revoluţia de la Timişoara”, a încheiat Tokes.

×