x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul transplant de ochi bionic, o reuşită

Primul transplant de ochi bionic, o reuşită

22 Iul 2015   •   18:58
Primul transplant de ochi bionic, o reuşită

Un pensionar britanic de 80 de ani suferind de degenerescenţă maculară senilă (DMS) a beneficiat de implantul reuşit al unui 'ochi bionic', a anunţat miercuri echipa medicală de la spitalul din Marea Britanie care a efectuat operaţia.

'Progresele lui Ray Flinn sunt cu adevărat remarcabile. El distinge acum conturul oamenilor şi al obiectelor', a declarat profesorul Paulo Stanga, chirurg oftalmolog la Manchester Royal Eye Hospital, citat de AFP. Medicul a spus că intervenţia este o premieră mondială în cazul unui pacient suferind de degenerescenţă maculară senilă.

Boala, caracterizată prin degradarea unei părţi a retinei (macula), este o cauză importantă a handicapului vizual înregistrat la persoane de peste 50 de ani, frecvenţa ei crescând odată cu vârsta. Ea poate duce la pierderea vederii centrale.

'Primele rezultate constituie un succes total şi sunt nerăbdător să tratez mai mulţi bolnavi care suferă de DMS uscată cu Argus II în cadrul acestui experiment clinic', a adăugat profesorul Stanga.

Vândut cu 115.000 de euro în Europa şi produs de firma californiană Second Sight, Argus II este un implant ocular utilizat până acum în cazul persoanelor nevăzătoare ca urmare a retinopatiei degenerative, boală genetică. Implantul 'stimulează' în mod artificial, prin impulsuri electrice, retina deficientă. Aparatul se prezintă sub forma unei perechi de ochelari de soare dotate cu o cameră miniaturală, şi a unei cutii electronice portabile pentru preluarea datelor vizuale captate de cameră, fiind echipat şi cu un sistem de transmitere la implantul ocular. Circa o sută de persoane din lume poartă în prezent sisteme asemănătoare de 'retine artificiale', realizate de trei firme din Statele Unite, Germania şi Franţa.

De intervenţia care durează circa patru ore şi care a făcut ca zeci de nevăzători suferind de retinopatii pigmentare să-şi recapete parţial vederea ar putea beneficia peste 30 de milioane de persoane cu DMS din lume, potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia Fighting Blindness.

×