x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul week-end pe partiile de schi

Primul week-end pe partiile de schi

21 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Ninsoarea bogata cazuta la Harghita Bai, dar si in Predeal a dat semnalul de incepere a sezonului de schi. Cabanele sunt deschise si isi asteapta turistii. Iubitorii sporturilor de iarna pot da navala, pentru ca partiile sunt tocmai bune pentru schi.
FLORINA ZAINESCU, CATALIN PRUTEANU

IN GRABA. Administratorii partiilor sunt oarecum depasiti de situatie, abia acum fiind facute ultimele retusuri la teleschi
Nici anul acesta, Harghita nu si-a dezmintit faima de "polul gerului si al zapezii". In vestita statiune Harghita Bai, temperatura a coborat deja la - 10 grade Celsius si ninge neincetat de trei zile. "Turistii de week-end" si-au facut deja aparitia. Inarmati cu schiuri, unii dintre ei au inaugurat zapada asternuta pe cele cinci partii de aici. Dar cei mai multi s-au multumit cu o simpla bataie cu bulgari si o cana cu vin fiert pe care cabanierii o ofera cu multa amabilitate.

PREGATIRI. Localnicii au intrat in alerta. Au pregatit camerele de oaspeti, si-au facut provizii de lemne si alimente, si acum isi asteapta clientii.

Si partiile de schi sunt "in forma". Zapada este din belsug, iar sambata si duminica s-au facut probe la instalatia de teleschi: s-au montat ciocanele, s-au ridicat cablurile si au fost pornite motoarele care le pun in miscare. "Totul merge ca uns. Putem sa dam drumul si acum la teleschi daca ne cere cineva. Dar la sfarsitul saptamanii sigur va functiona, ca vin turisti. De obicei, iarna n-ai loc sa te misti aici. E plin de masini. Vin oameni din Miercurea-Ciuc, de la Mures, dar si din strainatate", ne-a povestit unul dintre angajatii de la teleschi. "Tarifele nu sunt cu mult mai mari ca anul trecut: 10.000 urcarea si 100.000 abonamentul pe zi. Avem si instalatie de nocturna. Si e mult mai frumos sa schiezi noaptea aici. Dar urcarea cu teleschiul e ceva mai scumpa - 15.000-20.000 de lei", a adaugat acesta.

In statiune exista si doua centre de inchiriere pentru echipament de schi, insa preturile nu au fost stabilite inca pentru acest sezon.

POLUL SUD
Harghita Bai este situata la o altitudine de 1.350 de metri, cea mai mare din judetul Harghita. Statiunea are o medie anuala de 150 de zile cu zapada si se afla la doar 21 de kilometri de Miercurea-Ciuc. Se poate ajunge aici din Drumul National 13A (Miercurea-Ciuc - Odorheiu Secuiesc) pe o ramificatie de 7 km modernizata de curand. Faptul ca se afla la distante mici de orase ca Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Sf. Gheorghe, Brasov sau Targu-Mures face ca statiunea sa fie asaltata anual de mii de turisti. Zona este cea mai friguroasa din intreaga tara, un fel de "Polul Sud autohton". Acum doi ani, in decembrie, s-au inregistrat - 36° C. Statiunea balneo-climaterica a fost fondata in 1800. Si astazi se mai fac tratamente cu mofete sulfuroase, indicate mai ales pentru afectiunile cardiovasculare si reumatice.

Cu farasul pe derdelus

BUCURIILE ZAPEZII. Spiritul Sarbatorilor si al vacantelor de iarna se simte chiar din luna noiembrie
Impatimitii de schi au venit cu mic cu mare la acest sfarsit de saptamana la Predeal pentru a inaugura prima zapada de pe partia Clabucet. Veniti din Bucuresti, Brasov, dar si din Constanta, unii doar pentru o zi, au avut surpriza, neplacuta de altfel, de a urca partia cu schiurile in spinare, din cauza ca nici telescaunul, nici teleschiul nu functioneaza. Mai mult, turistii erau nemultumiti de starea partiei si se plangeau ca au fost indusi in eroare de stirile explosive despre zapada de pe Valea Prahovei. In schimb, centrele de inchiriat echipament sportiv, unele nepregatite, s-au deschis pentru turistii neasteptati, cu aproape o luna inainte de inceperea sezonului. Pentru un echipament complet de snowboarding, oamenii au scos din buzunare 300.000 de lei. Altii au venit cu saniutele de acasa, sau pur si simplu cu eterna punga de plastic. Culmea, la Predeal s-a inaugurat si datul pe partie cu farasul. (Miruna Mihalcea, Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: observator