x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Principalele evenimente judiciare - Justitia, pusa la zid pentru balbe

Principalele evenimente judiciare - Justitia, pusa la zid pentru balbe

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    26 Iun 2006   •   00:00
Principalele evenimente judiciare - Justitia, pusa la zid pentru balbe

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Modul sinuos pana la confuz in care a functionat sistemul de justitie in ultimul timp a atras o noua urecheala publica din partea presedintelui statului. Intr-un cadru cat se poate de oficial, de la tribuna Parlamentului, Traian Basescu a criticat slabele performante ale justitiei. Presedintele s-a aratat total nemultumit de mediocritatea in care se scalda sistemul judiciar, ca si alte institutii ale statului. Lipsa de coerenta a verdictelor pronuntate in ultimul timp am putut-o vedea cu totii in cazuri precum cele ale oamenilor de afaceri implicati in dosarele petrolului. Nici cazurile vechi de ani buni, precum controversatul dosar al prabusirii Fondului National de Investitii, nu au iesit din tiparul greselilor procedurale care desfiinteaza hotarari si determina luarea de la zero a proceselor. Asa ca afirmatia presedintelui pare pe deplin justificata: "Asistam cu totii la balbaieli ale justitiei si nu vedem nici un responsabil".

"MODA" VICIILOR. Nu o data ne-am intrebat daca interpretarea atat de diferita a acelorasi legi si probe este urmare a nestiintei de carte ori a unei legi procesual penale neclare. Mai ales ca in ultimul timp s-a instalat o adevarata moda a viciilor de procedura (de nici nu mai ajungi la judecata pe fond), de parca magistratii, fie ei procurori sau judecatori, n-ar fi invatat altceva pe la facultati decat cum sa greseasca. Sau sa fie cumva acesta un specific al tranzitiei justitiei spre independenta? Seful statului a considerat ca nu: "Frecventa deciziilor contrarii nu este semnul independentei, ci al lipsei de profesionalism ori de integritate".

PANA LA MASURI... Traian Basescu a indemnat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa ia masuri pentru pregatirea profesionala a magistratilor si pentru curatarea sistemului de elementele corupte. Pana la masuri insa, incoerenta continua. Chiar vineri s-a hotarat ca judecarea unui alt dosar celebru s-o ia de la zero. Cazul "Cocaina saracilor", cel care a stat si la baza dosarului lui Ion Alexandru Tiriac, s-a intors la Tribunalul Bucuresti pentru rejudecare. Nu ca n-ar fi normal intr-un stat de drept ca atunci cand descoperi erori grave sa dai posibilitatea repararii lor. Dar deja aceste rejudecari aproape au devenit un obicei si ne intrebam in cat timp se poate oare obtine in Romania o hotarare definitiva?

MULTE GRESELI, NICI UN VINOVAT
Odata aruncata "anatema" asupra Justitiei, ministrul Macovei s-a autoexclus din "cercul culpabililor": "Eu am foarte putine puteri, eu administrez justitia. Salarii au, informatizare am facut, nu prea mai am multe lucruri de facut". Ministrul a trecut sub tacere problema codurilor, instrumente de baza ale unei justitii eficiente. De la ele i s-a tras si cererea de demisie formulata de deputatul PC Sergiu Andon. Solicitarea a fost lansata insa in plin scandal Voiculescu-CNSAS, astfel ca ea a fost considerata mai mult o diversiune si a lasat in umbra greselile ministeriale. La randul sau, presedintele CSM, Iulian Galca, a recunoscut ca justitia are uscaturile ei, dar a aratat ca instrumentele Consiliului sunt limitate doar la "actiunea disciplinara".
LINISTITA. Ministrul Macovei considera ca nu a gresit cu nimic
SINCER. Iulian Galca, seful CSM, recunoaste problemele justitiei

LA POLI OPUSI
Avocatii lui Ovidiu Tender au incercat saptamana trecuta sa obtina o noua eliberare din arest a omului de afaceri. Procesul, desi, potrivit legii, este unul urgent, s-a soldat insa cu doua amanari, pentru ca de la instanta a lipsit dosarul cauzei. Procurorii nu au vrut cu nici un chip sa trimita documentele la Tribunal, pe motiv ca trebuie sa-si continue ancheta. O alta incercare de eliberare s-a bucurat insa de eficienta maxima. Fanel Pavalache, fostul consilier guvernamental condamnat pentru coruptie, a trecut lejer si rapid de etapele eliberarii sale conditionate. El ar putea parasi Penitenciarul Giurgiu la inceputul acestei saptamani, nu in ultimul rand si datorita recentelor denunturi facute la Parchet impotriva fostilor sai sefi, Adrian Nastase si Serban Mihailescu.

×
Subiecte în articol: observator