Prinţul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părţii a treia a documentarului "Wild Carpathia", că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate.
În cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spus că este foarte bucuros să fie alături de cei prezenţi la manifestare pentru a sprijini acest proiect româno-britanic, "care are scopul să protejeze şi să promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei". "Eu am călătorit mult în România, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea şi patrimoniul României. Apreciez şi faptul că din ce în ce mai mulţi turişti din Marea Britanie au descoperit această ţară minunată", a spus ambasadorul Martin Harris, precizând că are onoarea să citească în cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, "un turist care revine în România în fiecare an, care are o apreciere şi o pasiune deosebită pentru România", respectiv prințul Charles de Wales.
În mesajul transmis, prinţul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său.
"Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi", a spus prinţul Charles, precizând, însă, că, din păcate, "toate acestea pot să dispară cu rapiditate".
"În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate", a continuat prinţul Charles, potrivit Mediafax.
El a precizat că acest lucru este important, întrucât "România este unul dintre puţinele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ţinuturi încă sălbatice". "De fapt, Munţii Carpaţi din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală şi de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversităţii, excepţional de bogate atât ca faună, cât şi ca floră", a spus prinţul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populaţie supravieţuitoare de urşi bruni, lupi şi lincşi din Europa, dar şi o treime din toate speciile de plante europene.
"În plus, aceste păduri funcţionează drept coridoare pentru migraţia multor specii (...) Asta face din Carpaţii româneşti o comoară naturală nepreţuită într-un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveţi aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe ţări europene au puţine sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrişat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleţi şi cea mai mare parte a faunei a dispărut. Ceea ce s-a întâmplat în Munţii Scoţiei constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Munţii Carpaţi dacă nu-i protejaţi. Pădurile înfloritoare vor fi înlocuite cu peisaje mohorâte, goale, pe care le vedem în scenele de încheiere ale celui mai recent film cu James Bond", a spus prinţul Charles.
Potrivit acestuia, cei mai mulţi europeni şi chiar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au chiar alături de ei şi nu ştiu că aceasta este pusă în pericol. "Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât şi pe cei bătrâni, şi asta face şi documentarul 'Wild Carpathia', pentru că se referă la respectarea valorilor naturii şi a modului în care tot ce este viu se interconectează (...) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui să nu subestimăm valoarea economică a acestor ţinuturi sălbatice", a mai spus prinţul Charles.
El a precizat că Munţii Carpaţi au fost denumiţi zona Yellowstone a Europei şi au "un potenţial enorm pentru turismul durabil", care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceştia vor fi conservaţi.
"Pădurile şi peisajele Munţilor Carpaţi ajută la definirea României şi pierderea lor ar fi, după modesta mea opinie, o tragedie. Chiar şi sintagma 'Transilvania, ţara de dincolo de păduri' şi-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămăşiţă a istoriei", a mai atras atenţia prinţul Charles.
În cadrul aceluiaşi eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat că "într-adevăr Munţii Carpaţi reprezintă o comoară, atât în ceea ce priveşte natura, dar în special în privinţa oamenilor din acea zonă". "Împreună cu Ministerul Agriculturii, cu fundaţia prinţului Charles, am reuşit să finalizăm strategia pentru Munţii Carpaţi. Mi-am asumat responsabilitatea şi voi acţiona în continuare în aşa fel încât tot ceea ce înseamnă biodiversitate, bogăţie naturală pe care ne-o oferă Munţii Carpaţi să fie protejată", a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat că, "din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din ecoregiunea carpatică, 210.000 sunt în România".
"De aceea, România este prima ţară din ecoregiunea carpatică şi din Uniunea Europeană care a reglementat modul de protejare a pădurilor virgine şi cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejează pădurile virgine şi cvasivirgine din România. Urmează să finalizăm cartarea şi catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, precum şi metodele prin care vom putea să acordăm măsuri compensatorii pentru proprietarii pădurilor", a mai spus Rovana Plumb.