Printul Paul ii scrie Regelui Mihai, la implinirea varstei de 90 de ani, urandu-i "La multi ani!" si precizand ca realitatea pe care o traim azi "nu se datoreaza eforturilor si implicarii familiei regale", care nu a facut nimic pentru poporul roman in cei 50 de ani de comunism.
"Asemeni multor romani, doresc sa va transmit si eu, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, «La multi ani!», multa sanatate si puterea de a accepta si respecta o realitate exprimata astazi chiar de catre dumneavoastra. Ati folosit cuvinte mari si frumoase, unele asezate interesant, chiar poetic, altele cu talc, in niste fraze care ar trebui sa ramana in memoria acestui popor. Insa, inainte de orice, din sumele anilor pe care v-ati grabit sa-i socotiti si in care spuneti ca ati servit natiunea romana, trebuie sa scadem cei 50 de ani de comunism in care nu ati facut nimic pentru acest popor, in afara de a le transmite un «Craciun Fericit» sau un «Paste fericit!»", spune printul Paul in scrisoare, intitulata "Scrisoare catre unchiul meu, fostul rege Mihai" si care incepe cu formul "Draga unchiule".
El spune ca, datorita radacinilor germane de Hohenzollerni, familia este cunoscuta si respectata peste tot in lume pentru "sinceritatea, corectitudinea, dedicarea, loialitatea, demnitatea si generozitatea membrilor sai", mai scrie printul Paul.
"Astazi am curajul sa declar, cu tristete si regret, ca realitatea pe care o traim noi astazi nu se datoreaza eforturilor si implicarii familiei regale! Se datoreaza acelor copii despre care spuneti ca le-am imprumutat tara si carora trebuie sa le-o inapoiem mai buna si mai frumoasa, mai corecta, mai demna si mai respectata", mai spune printul Paul.
Totodata, printul Paul scrie: o familie regala "apasata de un trecut nu foarte onorabil si incercuita de sacali politici, care nu vor decat sa va foloseasca in interes de partid, nu are cum sa convinga un popor, care si asa o duce greu, ca ea este un «simbol al trecutului, o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre»".
"Asa cum a fost momentul abdicarii si incercarea de a mistifica istoria Romaniei, prin schimbarea, intr-un mod total ilegal, a Constitutiei Regale intr-o Republica, in ceea ce priveste legea salica, probabil datorita lacomiei unor membrii ai familiei, care nu au sange regal, dar au interese proprii, nu are cum sa aduca simpatia si respectul unei natiuni", mai spune printul Paul.
Presedintele Basescu a declarat, in luna iunie, intr-o emisiune de televiziune, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala. "Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a comentat la momentul respectiv Traian Basescu.
Regele Mihai a implinit, marti, varsta de 90 de ani. Cu acest prilej, Regele Mihai a sustinut un discurs in Parlament, intr-o sedinta solemna. La sedinta Camerelor reunite au asistat fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Regele Mihai a fost indelung aplaudat de cei prezenti, atat la inceputul evenimentului, cat si la final.
Traian Basescu si Maria Basescu sunt nasii de botez ai fiului printului Paul - printul Carol Ferdinand.