x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proces - SOV, doi ani de inchisoare

Proces - SOV, doi ani de inchisoare

de Miruna Pasa Petru    |    16 Iun 2005   •   00:00
Proces - SOV, doi  ani de inchisoare

Sorin Ovidiu Vantu are drept de apel la sentinta Tribunalului Sectorului 1.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat ieri la doi ani de inchisoare in dosarul privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au considerat ca Vantu se face vinovat de acuzatiile aduse de procurorii bucuresteni: fals in declaratii si uz de fals, informeaza Mediafax. Sentinta nu se pune insa in aplicare, pentru ca nu este definitiva. Potrivit legii, ea poate fi atacata cu apel de aparatorii omului de afaceri. Cu o luna in urma, avocatul lui Vantu, Marian Nazat, a sustinut in fata instantei ca omul de afaceri nu poate fi acuzat de fals in declaratii, pentru ca a recunoscut ca a avut bani la Fondul National de Investitii. De asemenea, el a invocat ca sustinerile clientului sau sunt confirmate de o declaratie olografa a lui Nicolae Popa, fostul director al firmei Gelsor, in care acesta recunostea ca trebuia sa rascumpere unitati de fond in numele lui Sorin Ovidiu Vantu. Aparatorul a cerut atunci achitarea clientului sau.

RECHIZITORIUL. Omul de afaceri a fost trimis in judecata la sfarsitul anului trecut sub acuzatiile de fals in declaratii si uz de fals. Potrivit rechizitoriului, la constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), Vantu ar fi dat declaratii neadevarate cu privire la provenienta banilor adusi de el drept aport social. Scopul: dobandirea calitatii de actionar majoritar. Procurorii sustin ca cele 129 de miliarde de lei investite in banca fusesera puse la dispozitia omului de afaceri de Nicolae Popa, dar au fost declarate de Vantu ca fiind venituri personale.

Omul de afaceri a fost audiat de instanta la 6 aprilie 2005. El a sustinut ca nu are nici o vina in acest caz si ca nu a semnat vreun document care sa-l acuze. De asemenea, Vantu a sustinut ca toate actele ar fi fost semnate de Nicolae Popa. Popa nu a putut fi audiat, pentru ca a plecat din Romania inca din anul 2000. Dincolo de zvonurile potrivit carora s-ar fi aflat la un moment dat in Suedia, nu se stie nimic despre el, desi este cautat de ani intregi de autoritati.

MARTOR-CHEIE. Un martor-cheie impotriva lui Vantu s-a dovedit insa a fi Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest. La termenul din 27 aprilie al procesului, Maria Vlas a declarat in fata instantei ca Sorin Ovidiu Vantu a constituit capitalul BID din banii investitorilor la Fondul National de Investitii. Vlas sustinea ca omul de afaceri si-ar fi insusit banii oamenilor, adica aproximativ 100 de miliarde de lei. Ea a mai sustinut ca acesti bani au fost scosi de Sorin Ovidiu Vantu prin intermediul mai multor circuite bancare si al unor acte pe care numele lui nu figura. "Mama" FNI era de parere ca acuzatiile de fals si uz de fals, in cazul lui Sorin Ovidiu Vantu, ar trebui schimbate in furt, deoarece acesta ar fi folosit banii investitorilor, desi ar fi declarat ca a constituit BID din capital propriu.

×
Subiecte în articol: observator fals afaceri văntu